Kultúra 2020. június 13. 08:00

Streetfood-újítások Félegyházán

Streetfood-újítások Félegyházán
Helyi és környékbeli termelők kiváló minőségű alapanyagait is felhasználják az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhely ételkínálatához.

A hamburger húspogácsája is környékbeli, Lakitelekről érkezik, míg a lilahagyma a kiskunfélegyházi Mezgé tangazdaságából származik. A bucik pedig mostantól Kovács János cukrászmester keze munkáját dicsérik. Igazi kuriózummá a tésztához felhasznált 103 éves, Olaszországból származó kovász teszi ezeket – mondta el Balogh Máté, a Félegyházi Sörműhely és az ÁGYÚ Street Food konyhájának vezetője. Szerinte a hely egyediségét a sör és a streetfood-vonal egyesítése adja.



– Miután tavaly júliusban megnyitott az ÁGYÚ, rendszeresen hívtunk a környékből olyan gasztronómiai vendégszereplőket, akik új ízeket, a streetfood különlegességeit hozták el a félegyházi közönségnek ízelítőül. Külföldön nagy hagyománya van annak, hogy a sörök mellé hozzáillő ételeket is kínálnak, erősítve és kiemelve ezzel egymás különleges ízvilágát. Az étkezés és italfogyasztás efféle egysége nekünk is megtetszett és szerettünk volna egy olyan helyet létrehozni Félegyházán, ahol bárkinek elérhető ez egy laza és közérthető formában – avatott be a kezdetekbe Máté.



Tőle tudtam meg azt is, hogy a sör, mint alapanyag, tökéletes alapot ad a szószok és a húsok kiegészítéséhez. Például a Félegyházi Stout sör, a BBQ szósz füstös íze és a hagymalekvár karamellizált ízvilága kellemes egységet alkot, de ugyanez elmondható a ribizlis búzasör és a Prince of Félegyháza névre keresztelt sült kacsamájas, ribizlis sörszószos hamburger párosáról.
– Az alapkínálat mellett igyekszünk heti rendszerességgel frissíteni az étlapot, amelynek alapját a félegyházi sör mellett a helyi termékek adják – részletezte a sörfőző mester.

V. B.

 

Kövessen minket a Facebookon is!