Helyi hírek 2014. szeptember 20. 08:00

Vegyszermentes zöldségek Nemes Mátyás biogazdaságából

Vegyszermentes zöldségek Nemes Mátyás biogazdaságából
A ’90-es évek végén egy tanfolyam indította el az ökogazdálkodás útján Nemes Mátyást. A fülöpjakabi gazda azóta országhatárokon túlmutató hírnévre tett szert eredményeivel.







Mint mondja: másfél hektáros területen kezdte el a vegyszermentes termelést, ami mostanra a háromszorosára duzzadt. A biogazdálkodásából kikerülő zöldségek helyben és a budapesti biopiacon is keresettek, de rendszeresen látogatnak ide érdeklődők is, akikkel Nemes Mátyás lankadatlan lelkesedéssel és nagy szakértelemmel osztja meg a kulisszatitkokat. Szerinte egy dolgot kell mindig szem előtt tartani, nevezetesen, hogy egy zöldségféle megtermeléséhez ugyanannyi energia kell hagyományosan, mint vegyszermentesen. A gyomirtó által bevitt energiát pedig kézi munkával lehet kiváltani.

Nemes Mátyás szerint azonban megtérül ez a befektetés, mivel a biozöldség nem csak tetszetősebb vegyszerrel kezelt társainál, de beltartalma is magasabb, ízletesebb és egészségesebb is. Mindezek a tapasztalatok késztetik arra a fülöpjakabi biogazdát, hogy elkötelezetten népszerűsítse az ökogazdálkodást szóban és tettben, előadásokon, személyes találkozásokon, példát mutatva. Meggyőződése, hogy a saját termelése, értékesítési rendszerének megszervezése során összegyűjtött tapasztalatokat kötelessége továbbadni.

A családi gazdálkodásban saját maga mellett munkát teremtett feleségének és gyermekeinek is. Szemléletével nincs egyedül Fülöpjakabon, ahol többen is ezt a termelési formát választották. Ennek eredményének tekintik, hogy másfél évtized után ismét megjelentek a térségben ragadozó madarak azt jelezve, hogy a biogazdálkodásnak köszönhetően újraépül a tápláléklánc.

H. S.

Kövessen minket a Facebookon is!