Helyi hírek 2014. január 28. 06:36

Harminc éve járják a természetet

Képgaléria
Harminc éve járják a természetet
Gazdag programról számolt be a 30 éve alakult Kiskun Természetbarát Sortegyesület vezetése a január 24-én megtartott közgyűlésen. A tagság jóváhagyta az idei év programját is, amelyben a korábbihoz hasonlóan hazai és külföldi túrák egyaránt szerepelnek.

A Kiskun Természetbarát Sportegyesület, több mint 250 fős tagságával, Félegyháza legnagyobb civil közössége. Jelzi az egyesület aktivitását, hogy a közgyűlésen zsúfolásig telt a Szakmaközi Művelődési Ház nagyterme.  Bozó Lajos az egyesület elnöke elmondta, hogy a szakosztály 15 éve felvette Rockenbauer Pál nevét. A jeles természetjáróról minden évben megemlékeznek a Platán iskola pihenőparkjában elhelyezett emléktáblánál. Az elnök büszke arra, hogy a meghirdetett túrákon a 4-5 éves fiatalok éppúgy részt vesznek, mint a nyolcvan év felettiek. Céljuk, hogy túráik során felfedezzék Magyarország természeti értékeit, és végigjárják a Kárpát-medence magyarlakta tájait. Egyetlen év sem telik el anélkül, hogy túrát szervezzenek Erdélybe, de jártak már a Vajdaságban is. Idén Kárpátaljára készülnek és egy nosztalgiatúra erejéig Lengyelországba is ellátogatnak, hogy megnézzék Krakkó műemlékeit, a wieliczkai sóbányát, túrázzanak egyet Zakopaneban. Terveznek egy tutajos kalandtúrát is. A hazai programok között szerepelnek buszos és vonatos kirándulások egyaránt. Jelen lesznek a Bács-Kiskun Megyei Rezét Kupán, ahol tavaly C kategóriában négy, B kategóriában pedig egy dobogós helyezést értek el.

Bozó Lajos az egyesület gazdálkodásával kapcsolatosan elmondta, hogy munkájukhoz sajnos nem tudnak pályázati pénzekhez jutni, az önkormányzat anyagilag nem, csak erkölcsileg tudja támogatni az egyesületet. Költségvetésük a tagdíjakból, illetve a személyi jövedelemadóból felajánlott egy százalékokból áll össze, ami a működési költségekre elegendő. A takarékos gazdálkodás érdekében a tisztségviselők ingyen végzik munkájukat. Azért, hogy a túrákon minél többen tudjanak részt venni, elsősorban    a hosszú hétvégékre tervezik a programokat, a szállást olcsó helyeken, elsősorban kollégiumokban és ifjúsági szállásokon oldják meg.

 

H. S.

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!