Sport 2020. június 12. 00:00

Újraindult a versenysport a Koppányoknál

Képgaléria
Újraindult a versenysport a Koppányoknál
Hónapokig komoly megszorítások mellett folytak az edzések a Koppány íjászoknál a koronavírus-járvány miatt. A veszélyhelyzet meghirdetését követően Dinnyés Gyula, a Koppányok vezetője, a Turul Koppány Íjászai HSE edzéseit korlátozta, a közös edzéseket beszüntette, amiket mindenkinek a saját otthonában és a saját felszerelésével kellett megoldania. Ehhez a váratlan és eddig ismeretlen helyzethez a Magyar Íjász Szövetség nagy segítő szándékkal reagált, és meghirdette a „Magyar otthon-Maradj formában” pályázatát.

A szövetség célja az volt, hogy a nehéz körülmények ellenére is megtalálja helyét sportjuk a mindennapokban, illetve hogy az íjász sportolóik formában maradjanak. Ezért a Magyar Íjász Szövetség 300 db vesszőfogóval támogatta a vírushelyzet miatt otthonukban edzeni kényszerülő íjászait. A pályázati benyújtásának feltétele volt, hogy 2019-ben legalább harmadosztályú verseny minősítéssel rendelkezzen a pályázó. A Magyar Íjász Szövetség és a Koppányok célkitűzése tökéletesen egybecsengett. A MISZ pályázatára 6 Koppány Íjász nevezett, és szerencsés módon mind a hatuknak sikerült elnyernie a felajánlott 80x80 centiméteres vesszőfogót, cserebetéttel együtt. A pályázat nyertesei: Bicskeiné Csányi Mária, Csányi József, Kis Mónika, Szeibert Imre, Szólya Imre és Zoboki Botond. Ezúton is köszönik a Magyar Íjász Szövetség támogatását!

Május elején, ahogy a sportrendezvényekre irányuló megszorítások enyhültek, újra indultak a Koppányok közös edzései az akkor hatályos járványügyi előírások betartásával. Szépen lassan visszatértek az edzések, ha nem is a régi kerékvágásba, de ahhoz közeli módba. Látható sajnos, hogy a többhónapos kihagyás, illetve a személyes külső kontroll nélküli egyéni edzés, komoly visszaesést okozott. Azt is érzékelték továbbá, hogy ennek a hátránynak a ledolgozása több munkát igényel, mint amennyi a járvány miatt elvesztett idő volt. A Koppány Íjászok kemény fából faragott sportolók, és bár az elején kudarcokkal és nagy küzdelmekkel teli volt a visszatérés, de mégis új erővel és kedvvel vágtak neki a 2020-as versenyszezon első versenyeinek.

Június 6-án, szombaton Várpalotára utazott a Koppányok kicsiny csapata, ahol a szezon első kvalifikációs versenyét rendezték meg a Thury Várban, a Thury-vár Hagyományőrző- és Sportegyesület, a Magyar Íjász Szövetséggel karöltve. A két Koppány jól teljesített, mert mindketten meglőtték a kvalifikációs szintet. Balanyi Sándor 449 pont és 62%, Bicskeiné Csányi Mária pedig 390 pont és 54 %-ot lőtt, megszerezve ezzel a jogot az Országos Bajnokságon való részvételre.

Ugyanezen a napon 4 hónap kihagyás után Dévaványán, a Túzok Kupán, Kovács Máté az előkelő második helyet szerezte meg.

Június 14-én ismét versenyeztek a Koppányok Pálmonostorán, a Kis Tanyán, a Huszka József Hagyományőrző Egyesület szervezte „Sólyompróba-tortúra” elnevezésű örömíjász versenyen. A Koppányok 14 fővel képviselték városunkat.

Első helyezést értek el Fekete Katica és Kovács Máté pusztai íj kategóriában.

Harmadik helyezést értek el, Zoboki Csenge, Bicskeiné Csányi Mária, Kövecses Zsuzsanna és Dinnyés Gyula.

További résztvevők: Balanyi Sándor, Szeibert Imre, Szólya Imre, Patyi Norbert, Kovács László, Fetterné Nagy Tünde, Fetter Tamás, Tamáskovics Gyula. Az ő eredményük még nem ismert.

Kis Mónika
Koppány íjász

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Koronavírus