Helyi hírek 2020. június 17. 08:00

Ropogós cseresznye a félegyházi piacon

Képgaléria
Ropogós cseresznye a félegyházi piacon
Kevés olyan ember van, aki nem szereti a cseresznyét. Finom, lédús, ropogós gyümölcs, amelyből nem tudtunk eleget enni gyermekkorunkban. Nem számított, ha nem volt makulátlan, sőt! A rigócsípett volt a legnagyobb kincs, hiszen az volt a legédesebb.

Anyáink jól tették, hogy engedtek belőle sokat enni. Kalóriában szegény, vitaminban viszont annál gazdagabb gyümölcs. Átlagos tápértéke 100 grammban, 70 kalória. Nagy mennyiségben tartalmaz C és B-vitamint, amelyek kiváló antioxidánsok, így nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy bőrünk ránctalan és finom tapintású legyen.



Megtalálható benne még kálium, kalcium, foszfor, cink, magnézium és vas. Vízhajtó hatású, fokozza az energiaszintet és az emésztést. Ha alvásproblémákkal küzdünk, arra is remek megoldás lehet. Magas melatonin tartalma segít a pihentető alvásban.



A félegyházi piacon 700 és 1200 forint között mozog az ára kilogrammonként. Gulyás Sándornak 3 cseresznyefája van, ezeken terem évről évre annyi, hogy a piacra is jut belőle. Elégedett az idei terméssel. 78 évesen egyedül, létra segítségével szedi a cseresznyét. Kertjében megtalálható még szilvafa és őszibarackfa is.

Z. A.

 

Kövessen minket a Facebookon is!