• Kezdőlap
  • Hírek
  • Sport
  • 75 éves lett Sahin Dezső, a félegyházi labdarúgás meghatározó alakja
Sport 2020. június 23. 09:00

75 éves lett Sahin Dezső, a félegyházi labdarúgás meghatározó alakja

Képgaléria
75 éves lett Sahin Dezső, a félegyházi labdarúgás meghatározó alakja
Nosztalgiázva tekint vissza sportpályafutására Sahin Dezső, a félegyházi labdarúgás legendás egyénisége, korábbi labdarúgó, edző. A születésnapja alkalmából otthonában emléklappal köszöntötte Balla László, alpolgármester, illetve Varga Ferenc speaker. Természetesen jutott idő a sportmúlt és a történelmi 1964-es Magyar Kupa diadal felidézésére is. A több évtizednyi sportpályafutást megannyi emlék őrzi.

Sahin Dezső a Kiskunfélegyházi Vasas színiben kezdte el labdarúgó pályafutását és a tehetségének köszönhetően tizenévesen már a felnőtt csapatban szerepelt. 1964-ben 19 éves volt, amikor a legjobb 16 között az MTK ellen léphetett pályára Magyar Kupa mérkőzésen. Az 5 ezer néző előtt lejátszott és máig emlékezetes találkozón góllal vette ki részét a 2-2-es döntetlenből, a félegyházi továbbjutással végződő diadalból.

E mérkőzésről képek és újságcikkek szolgálnak emlékül Sahin Dezső otthonában. Elmondása szerint máig élénken él benne a találkozó, az általa értékesített büntető. Ezt a mérkőzést sportpályafutása legnagyobb sikerének tartja.

Ezt követően szerepelt az NB I-es MTK-nál próbajátékon, de a családi körülményei úgy alakultak, hogy végül Kiskunfélegyházán maradt.

Az itteni csapatokban, a Kiskunfélegyházi Vasasban, a Honvéd Kun Béla SE-ben és a Szövetkezeti SE-ben 500 bajnoki mérkőzésen szerepelt. E jeles jubileumot 1978-ban fotó is megörökítette.

Játékos pályafutása befejeztével edzőként is kipróbálta magát. Legkedvesebb emlékei egyikének a KTK serdülőcsapatával elért bajnoki győzelmet említette, de volt a KHTK és a Vasutas edzője is.

Az elmúlt időszakban a betegségek sem kerülték el, több műtét is megnehezítette életét.

Fia a labdarúgás közegében tevékenykedik. Sahin-Tóth Dezső a Szegedi VSE szakmai vezetője. Vele és lányával, valamint unokáival jó kapcsolatot ápol, gyakran beszélnek és látogatják.

 

Boldog 75. születésnapot Dezső bácsi!

 

 

 

G. Z.

Kövessen minket a Facebookon is!