Helyi hírek 2020. június 26. 08:00

Mórás diák a Morgan Stanley egyik mentoráltja

Mórás diák a Morgan Stanley egyik mentoráltja
A világ egyik legnagyobb pénzügyi szolgáltatója, a Morgan Stanley 2006-ban nyitotta meg a régió IT központját Budapesten. A Morgan Stanley Magyarország Elemző Kft. és a NaTE (Nők a Tudományban Egyesület) SMARTIZ nevű tehetséggondozó programja 2019 októberében másodjára indult. A programra 10. évfolyamos lányok jelentkezhettek, akik játékos formában tanulhatnak a matematika gyakorlati oldaláról, programozási alapokat kapnak, miközben kommunikációs és önbizalomnövelő tréningeken és karriertervezési tanácsadáson is fejleszthetik magukat.

A szervezők az írásbeli jelentkezést követően egy személyes meghallgatás útján választották ki a 20 résztvevő tanulót, akik közé egy mórás diák is bekerült. A heti rendszerességgel zajló tehetséggondozó foglalkozásokon a Móra Ferenc Gimnáziumból a 10.C osztályos, emelt szintű matematikát tanuló Dömök Jázmin vehetett részt.

Tapasztalatairól, élményeiről az alábbi gondolatokat írta le.


– A program elején megismerkedtünk a GeoGebrával és a programozás alapjaival. Nagyon érdekesek és hasznosak voltak a tanultak. A félévi projektünk is ehhez kapcsolódott, egy játékot kellett programoznunk és a GeoGebrával megoldanunk egy matematikai problémát, vagy lemodellezni a megoldását. A mentorainktól sok tanácsot és segítséget kaptunk nemcsak a feladatok elvégzése kapcsán, hanem az iskolai tanulmányok, a továbbtanulás és a mindennapi élet terén is. A második félévben a deriválással foglalkoztunk. Számomra ez volt a legérdekesebb és a legjobb része a programnak. A vírushelyzet miatt át kellett vonulnunk az online térbe és a számelméletre tértünk át – jót tett az ismétlés.

Nagyon tetszett az év végi projekt feladat. Ki kellett választanunk, hogy vagy egy matematikai programozást készítünk, vagy egy prezentációt egy globális problémáról, amit matematikai szemszögből kellett megközelíteni. Én az utóbbit választottam és új ismeretekre tettem szert, amelyek 
 úgy érzem  a későbbiekben is hasznosak lesznek.

A programnak hála, már van egy elképzelésem, hogy mivel szeretnék a jövőben foglalkozni és melyik egyetemre szeretnék menni. Úgy érzem, hasznos tudást kaptam, valamint egy nagyon jó, összetartó közösségbe kerültem
 köszönhetően a rengeteg hétvégi csapatépítő tréningnek. Nehéznek nem volt túl nehéz, viszont fárasztó annál inkább. Az elején alig tudtam elképzelni, hogy minden héten Pestre kell utaznom, de 1-2 hónap alatt megszoktam. Összességében minden tetszett, csak pozitív élményeim vannak.

A program a 3 vagy 4 napos táborral zárult június 22-én. A tervek között szerepel még a budai hegyekben való kirándulás, 2 workshop és egy makerspace foglalkozás. Az egészet az év végi projektek bemutatásával véglegesítjük és zárjuk le.. Számunkra a program jövőre nem folytatódik, mert újból a tizedik évfolyamosokat keresik majd fel.

A programban való részvételi lehetőségért hálás köszönetüket fejezik ki Zoboki Tamás úrnak, az iskola volt tanítványának és Bodnárné Laczkó Gyöngyi, illetve Tarjányi Sándor szaktanároknak.

 

Kövessen minket a Facebookon is!