Gazdaság 2020. június 26. 12:00

Kevés méz lesz az idén

Kevés méz lesz az idén
Az akácszezon végéhez értek a jászsági méhészek. A folyékony arany „szüretelése” azonban az idei szezonban nem lehet örömteli, mert a szélsőséges időjárási viszonyok negatívan befolyásolták a méztermést. A tavaszi fagy jelentős károkat okozott az akácosokban, a szárazság miatt pedig a repce mézelése sem volt túl jó. Ebben az évben kevesebb akácmézre lehet számítani.

A méhészeti szezon meghatározó időszaka az akácvirágzás. Az április eleji éjszakai mínuszok a kései fagyra érzékeny növény virágkezdeményeiben óriási károkat okoztak.

Fotó: pixabay.com

– Borzasztó gyenge lett idén a termés – mondta a jászberényi Csomor Imre
a szoljon.hu munkatársának. Ottjártukkor feleségével éppen akácmézet pergettek.

A mézes kereteket a pergető berendezésbe helyezték, ahonnan a forgatás során egy csapon keresztül folyt a finom nedű. Jóval kevesebb mézet nyernek ki, mint az előző esztendőben.

– Olyan fagyok voltak tavasszal a szárazság mellett, hogy a növények megsínylették a szélsőséges időjárást. Már sokszor azon gondolkoztam, hogy éjszakára fűtőpaplannal védem a méhcsaládokat. A repce is szerényebb lett, mint tavaly. A normálisabb években akácon ötven-hatvan kilogramm mézzel számoltam, idén körülbelül tíz-tizenöt kiló lesz családonként az összes akácméztermésem – magyarázta Csomor Imre.

A repceméztermés sem sikerült túl jól

– A repcére nagyon kevés volt a csapadék, az akác pedig elfagyott. Előfordult, hogy három egymást követő napon, Jászfényszaru belterületén mínusz hat-hét fokot mértünk, akkor kint a határban még kevesebb lehetett. Összességében gyenge-közepes lett a repce, az akác viszont kimondottan gyengének mondható – felelte érdeklődésünkre Koncsik Béla jászfényszarui méhész. Érdekességként hozzátette, a koronavírus-járvány idején élénkült a mézfogyasztás, ugyanis többen vittek háztól a vitamindús, immunerősítő finomságból, mint az előző évek ezen időszakában.

A szezonnal kapcsolatban hasonló tapasztalatokat osztott meg Nagy-Péterné Tóth Angelika, jásziványi méhész is.

– A hideg mindent visszavetett, minimális akácméztermésünk lett. Pedig ez a legdrágább és legkeresettebb mézfajta a piacon. A repce viszonylag jól sikerült. Bízunk a napraforgó mézelésében. A virágzásig szinten kell tartani a méhcsaládokat – tette hozzá Tóth Angelika.

Szintén a napraforgó és a mezei virágok jelentenek mentsvárat a jászszentandrási Tősér Istvánnénak.

– Hét szűk esztendőn már túl vagyunk, jó lenne már, ha jobb időszak jönne. Az előző évben gondot jelentett, hogy az akác virágzásakor jött az eső, szél, majd a hőség, ami kiszárította a virágot, és nem maradt benne nektár. Idén pedig a fagy okozott óriási kárt. Kevesebb akácméz lett, ezért úgy gondolom, hogy körülbelül tízszázalékos áremelkedésre kell majd számítani – részletezte a jászszentandrási méhész.

 

Kövessen minket a Facebookon is!