Helyi hírek 2020. június 23. 14:00

Szeretetben él a 90 éves Julika néni

Szeretetben él a 90 éves Julika néni
Családi közösségben fogadta a 90 éves Csenki Julianna a városvezetés születésnapi köszöntését. A szépkorúnak Balla László alpolgármester adta át a miniszterelnöki üdvözlő oklevelet, és a város virágcsokrát. Julika néni vidám volt a köszöntéskor, szívesen, jó kedéllyel beszélt 90 éves életútjáról, ami a móricgáti tanyavilágból indult, és cseppet sem volt könnyű. Ennek ellenére azt mondta, elsuhantak az évek, ő nem érzi magát 90 évesnek. Családja szeretettel veszi körül, és mindenben segítenek.



– Kora gyerekkoromtól dolgoztam. Segítettem szüleimnek a háztartásban, cselédeskedtem, dolgoztam a termelőszövetkezetben, élményeim közé tartozik a kézi aratás, cséplés is. De volt, amikor a termelőszövetkezet alkalmazottja voltam, majd egy kis boltot vezettem a tanyavilágban. A motorozást már gyerekként megszerettem, és boltosként sokszor egy Pannónia motorral jártam be Félegyházára, hogy beszerezzem a szükséges árukat. Szép időszak volt, mert minden munkámat szerettem. Terveim között szerepelt, hogy varrónőnek tanulok. Ezt az elképzelésemet édesapám támogatta, de szigorú édesanyám megtiltotta. Ma már ezen sem bánkódom.



Egészségem a gyomorműtét miatt ingadozó, de odafigyelek arra, hogy megfelelően étkezzek, kevés zsírral és fűszerrel készült ételeket fogyasszak. Ennek köszönhetően kiegyensúlyozottan telnek napjaim. Az újságokból tájékozódok a napi hírekről, és nagyon sok könyvet is olvasok. Élményeimet, véleményemet a családon kívül egy barátnőmmel is megosztom naponta – mesélte magáról Julika néni.



Csenki Julianna 1930. június 22-én, Szank Móricgáton született. Gyerkekkorát a móricgáti tanyavilágban töltötte. Heten voltak testvérek (ma már csak hárman élnek). 1949-ben Jászszentlászlóra ment férjhez. Párjával együtt földműveléssel foglalkoztak. Két lánya született, akik Kiskunfélegyházán tanultak és dolgoztak, majd itt alapítottak családot is. Mostanra unokákkal és öt dédunokával ajándékozták meg. Azért, hogy minél többet együtt lehessenek, ő is Félegyházára költözött.

 

Kövessen minket a Facebookon is!