Kultúra 2020. június 24. 08:00

Hamarosan mesél a város

Hamarosan mesél a város
Egy pályázatnak köszönhetően egyedi múzeumi applikációt fejlesztettek ki a közelmúltban a Kiskun Múzeumban. Az információs táblákat részben kiváltó QR-kódos leolvasás saját telefon, tablet felhasználásával rengeteg leíráshoz, képhez, hanganyaghoz juttatja hozzá a látogatót, akár több nyelven is. A programban rejlő lehetőségek révén a korábbi gyakorlatnál lényegesen több információt tud a múzeum közvetíteni. Ez a kiváló gyakorlat szinte kínálta magát, hogy kiterjesszék a városra is, vagyis Kiskunfélegyháza nevezetességeire – tudtuk meg Mészáros Mártától, a Kiskun Múzeum igazgatójától.



– Jeles helyi épületek, emlékművek, szobrok kapnának egy QR-kódot, így a megfelelő applikáció letöltése és a kód leolvasása után nagyon sok ismeret birtokába juthatna az érdeklődő, legyen az félegyházi lakos, vagy a városba érkező vendég, turista – vázolta a terveket az igazgatónő, aki azt is elmondta, hogy a fejlesztés már elindult, egy informatikai csapat dolgozik a projekten.



A Tourinform Iroda bevonásával a Kiskun Múzeum munkatársai tartalommal töltik meg az egységeket, a jeles helyszíneket. Az első 20 neves épületről, emlékhelyről elkészült a tájékoztató anyag, ebben többek között a Petőfi és Móra Emlékház, a Nepomuki Szent János-szobor, a városháza, a Móra Ferenc Művelődési Központ és a város templomai szerepelnek. Várhatólag további 20 egység bővíti majd a listát a közeljövőben.



Az applikáció népszerűsítését, felvezetését segítve a Kiskun Múzeum Facebook-oldalán a sorozat elemeit megtekinthetik, elolvashatják az érdeklődők. 1898-tól összegyűjtött képeslapok és fényképek segítségével mutatják be a várost egészen napjainkig, ily módon dokumentálva egy bő évszázad változásait.

A Mesél a város elnevezésű alkalmazás a tervek szerint még a nyáron elérhető lesz.

Z. A. 

 

Kövessen minket a Facebookon is!