Kultúra 2020. június 29. 16:00 Forrás: Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Igazgatóság

Műhelyfoglalkozás színjátszó csoportvezetőknek

Műhelyfoglalkozás színjátszó csoportvezetőknek
Szünetelt a koronavírus-járvány miatt Bács-Kiskun megyében az amatőr művészeti csoportok vezetőinek (tovább)képzése a Nemzeti Művelődési Intézet a Művelődő közösségek az Alföldön elnevezésű, EFOP-3.7.3-16-2017-00149 azonosító számú projektje kapcsán. Június 20-án, a lazítások eredményeként folytatódhatott a képzés.

 

Mindösszesen három alakalom maradt el a havonta egy szombati találkozást igénylő foglalkozásokból. A képzés vége természetesen ezzel a három hónappal kitolódik, hogy a résztvevők a tematikában meghatározott tartalom alapján a megszerzett tudást a saját művészeti csoportjukban kamatoztathassák.

A résztvevők már nagyon várták az újrakezdést, mert legutóbb februárban találkoztak. A szombati képzésnek Bugac nagyközség adott otthont, ahol a Rigó József Általános Művelődési Központban gyűltek össze a tanulni vágyók és a Bugaci Tanyaszínház tagjai. A társulat az idei évben lesz 10 éves, így  az egy évtized alatt kellő mennyiségű tapasztalatot gyűjtöttek, és készek voltak a tudásukat megosztani az összegyűlt amatőr színjátszó körök vezetőivel. 

A helyi művészeti csoport vezetője, Tóth Marianna és társulata olyan gyakorlatokat mutattak be, amelyekkel a csoport ráhangolódik a próbákra, hogy könnyebben ellazuljanak és átszellemüljenek a korántsem egyszerű feladatok végrehajtása előtt. A játékokat követően egy jelenleg készülő darab próbáját láthatták a jelenlévők. Fazakas Géza, a Kecskeméti Katona József Színház színésze tanácsaival, észrevételeivel segítette mind a színjátszók, mind a csoportvezetők munkáját.

A képzési nap rendkívül jó hangulatban telt. A résztvevők azonnali visszajelzése nagyon pozitív volt, hiszen most konkrét helyzetekből volt lehetőség tapasztalatot gyűjteni és tanulni. A tanyaszínház tagjai is elismerően nyilatkoztak, hiszen számukra is sok tekintetben tanulságos volt Fazakas Géza mentortevékenysége.

Kép és szöveg: Barna Albert
 

Kövessen minket a Facebookon is!