Helyi hírek 2020. június 27. 08:00

A nyári csodaszer: kovászos uborka

A nyári csodaszer: kovászos uborka
Roskadásig van kovászolni való uborkával ezekben a napokban a piac. Antal Tibor őstermelő 20 éve jár ide, gyönyörű, friss, kovászolni való uborkája is van többek között. A jelenlegi ára 350-400 forint között mozog kilogrammonként. Nagyjából két hónapja vetette a magot, amelynek eredményét árulja most a piacon. Megtudhattuk tőle, hogy az őszi (szeptemberi) uborka magja most kerül a földbe, hogy aztán azokból majd sok háziasszony ízletes ecetes uborkát tudjon készíteni. Antal Tibor szereti a félegyházi piacot, szívesen hozza ide portékáját.

Az uborka fogyasztása egyértelműen javasolt a nyári hónapokban. Mindamellett, hogy hidratál, hiszen 90 százaléka víz, fontos vitaminokat (A, B, C) és ásványi anyagokat tartalmaz, méregtelenít, megszépíti a bőrt, erősíti az ízületeket és még másnaposság ellen is hatásos.

Ennyi jó tulajdonság hatványozódik abban az esetben, ha az uborkát egy magasabb szintre emeljük és jó magyar háziasszonyként kovászoljuk. A nyári magyar konyha egyik fontos csemegéje a fentebb említett fermentált étel. Van, aki savanyúságként használja pörköltek mellé vagy önálló köret szerepét betöltve, egy forró nyári napon, hekk mellé.



Állítólag, ha sokáig szeretnénk fiatalosak és dinamikusak maradni, sok fermentált ételt kell fogyasztanunk. A bennük található tápanyagok rendkívül jó hatással vannak a bélrendszerünkre, amely következtében jobb közérzet és vitalitás jellemez majd bennünket. Javasolt fokozott fogyasztásuk bélbetegségekben, allergiában, Candida-fertőzésben, meggyengült immunrendszer esetén alkalmazni.

A kémiai folyamat során, amely a kovászolás során lejátszódik, tejsav keletkezik, az erjedés eredménye pedig számos jótékony baktérium. Gyakorlatilag egy jókora adag probiotikumot veszünk magunkhoz anélkül, hogy különféle tablettákat le kellene nyelni.



Ajánlott tehát mindenki számára ez a természetes csodaszer, amelyet már nagyanyáink is előszeretettel fogyasztottak. Ők mindig tudták mi a jó a testnek – és én hiszek nekik.

Z. A.

 

Kövessen minket a Facebookon is!