Helyi hírek 2020. június 28. 08:00

Létszámstop a Kiskunfélegyházi Cicamentőknél

Létszámstop a Kiskunfélegyházi Cicamentőknél
Kiskunfélegyházán is hatalmas gondot okoz a kirakott, elkóborolt állatok helyzetének megoldása. Ezt a problémát csak közös felelősségvállalással és odafigyeléssel lehet megoldani, amihez a lakosság közreműködése is szükséges. Rékasi Szilvia, a Kiskunfélegyházi Cicamentők Nonprofit Szervezet vezetője fáradhatatlan szélmalomharcot vív az ügy megoldásáért. Vele beszélgettünk a mostani helyzetükről és a felelős állattartásról.

Mik okoztak nehézséget az elmúlt időszakban?

– A koronavírus-fertőzés megjelenésével városunkban sajnálatos módon növekedett a kitett és elkóborolt macskák száma. Az emberek kevesebb figyelmet szenteltek az állataikra, ezért a tavasz beköszöntével szabadon párosodhattak az ivaros állatok, ezzel nem kis gondot okozva számunkra. Letelt a szoptatási időszak, a kóbormacskák most hozzák elő rejtekhelyeikről a kicsinyeiket, illetve a város lakossága sem könnyíti meg a helyzetünket a nem várt belterjes szaporulatok kihelyezésével, elengedésével.



Hogyan oldjátok meg a befogott macskák elhelyezését?

– Jelenleg csupán két ideiglenes befogadónk van, akik erőn felül segítik szervezetünk munkáját. Az ideiglenes befogadók is és én is a saját otthonainkban szállásoljuk el a mentett macskákat, de olyan mennyiségben vannak már, ami meghaladja a kereteinket, lehetőségeinket. Nagyon szeretnénk a helyhiányra valami megoldást találni, igazán az lenne a legcélravezetőbb, ha az emberek megértenék az ivartanítás és a fogamzásgátlás fontosságát, ezzel is csökkentve a kolóniák számát. Rengeteg tévhit kering arról, hogy ez káros az állatra nézve. Éppen ellenkezőleg! Ez egy rutinbeavatkozásnak számít és a jószágok is egészségesebbek maradnak. Nem kóborólnak el, és nem hoznak világra már eleve halálra ítélt almokat.



A hozzánk került cicák egy részét egyenként kennelekben kell elhelyeznünk. Ez sem a legjobb megoldás, de muszáj elkülönítenünk őket. Az egészséges állatokat össze tudjuk engedni csoportokban, de ez az opció sem tökéletes. A legtöbb állatot ez az összezártság megviseli, különböző stressz okozta betegségek ütik fel a fejüket, aminek egyebek mellett a mi saját macskánk is áldozatul esett.

Hogyan történik az örökbefogadás?

– Az elmúlt időszakban nagyon kevés örökbefogadás történt, pedig féregtelenítve, oltva, ivartalanítva és chippel ellátva adjuk az egészséges cicákat, a költségeket is magunkra vállalva. Nagyon sok esetben azért hiúsul meg az örökbefogadás, mert mi szerződésben kikötjük, hogy csak benti elhelyezésre tudunk állatot adni. Ennek az az oka, hogy nem szeretnénk, hogy újra az utcára kerüljenek, elvesszenek, vagy betegségeket szedjenek össze egymástól.



Mivel tudja a lakosság segíteni a munkátokat?

– Leginkább azzal, ha odafigyelnek állataikra, ivartalanítják az házikedvenceiket és türelmesek velünk szemben is, mert jelenleg nem áll módunkban további egyedeket befogadni. Ezúton is szeretném megköszönni mindenkinek, aki pénzbeli vagy tárgyi adománnyal hozzájárul a működésünkhöz!

V. B.

 

Kövessen minket a Facebookon is!