Helyi hírek 2020. június 29. 14:00

Zöld fordulatot szorgalmaz az LMP

Zöld fordulatot szorgalmaz az LMP
Kis-Szeniczey Kálmán LMP-s önkormányzati képviselő és Schmuck Erzsébet, a párt társelnöke tartott sajtótájékoztatót Félegyházán. Tájékoztatójukban kifejtették pártjuk elképzeléseit és javaslatait a zöld fordulatról.

Az országos helyzetről szólva Shmuck Erzsébet elmondta, nem folytathatjuk ugyanott, ahol a járvány előtt abbahagytuk, mert a járvány ideje alatt kiderült, hogy a magyar gazdaság nem válságálló, nem fenntartható. Emberek tízezrei vesztették el munkájukat és maradtak jövedelem nélkül. Magyarországon egy gazdasági és szociális válság bontakozott ki. A 2022-es költségvetésben erre választ kellene adni.

Az Európai Unió nem véletlenül indult el a zöld fordulat, a zöld újjáépítés irányába, amelynek egyik központi eleme a klímaváltozás megfékezése, valamint az energiatakarékosság. Ebbe az irányba feltétlenül mozdulnia kell a magyar kormánynak is.

Az LMP szorgalmazza, hogy dolgozzanak ki egy energetikai korszerűsítési programot, amely sok munkahelyet teremthetne, és valódi rezsicsökkentést a családoknak. Sajnos az erre vonatkozó LMP-s előterjesztéseket a bizottságok rendre leszavazták.



Kis-Szeniczey Kálmán arról szólt, hogy a vírusjárvány lecsenghet, vagy alábbhagyhat, de a gazdasági és ökológiai válság itt marad velünk.

– Az elmúlt bő félév tapasztalatai erős kétségeket támasztanak, és komoly aggodalomra adnak okot, hogy az önkormányzat, a jelenlegi városvezetés és különösen az illetékes szakbizottság környezetvédelemmel kapcsolatos felfogása, valamint megtapasztalt gyakorlata megfelel-e az előttünk álló kihívásoknak.

Kiskunfélegyháza környezetvédelmi programjai, tervei elavultak és elnagyoltak, végrehajtásuk nem következetes és nem is kontrollált. Ami van, az inkább csak bokréta a kalapon, mert a gazdasági érdek – ellentétben az Alkotmánybíróság minapi döntésével az Erdőtörvény kapcsán – itt megelőzi a természet és a környezet értékeinek védelmét.

Kiskunfélegyháza és térségének környezetvédelmi programja 2010 júniusában készült. Kiskunfélegyháza Város Önkormányzatának Környezeti Fenntarthatósági Terve és Programja 2001-ben készült, 2010-ben némiképp aktualizálták, majd 2017-ben egy laza ráncfelvarráson esett át. Ezzel szemben például Kecskemét megyei jogú város 5 évente fogad el környezetvédelmi programot és ehhez kapcsolódó cselekvési tervet, így a 2020-2025-ös már elkészült, most tárgyalják. Ugyancsak elkészült Kecskemét fenntartható energia- és klíma akcióterve (SECAP) a 2020-2030 közötti időszakra.

A helyi Klíma Cselekvési Terv kidolgozására még 2019 novemberében tettem először javaslatot, de a többségi frakció és a „környezetvédelmi bizottság” is leszavazta. Ezt követően levélben fordultam a polgármesterhez és a jegyzőhöz, hogy nyújtson be a város a SECAP elkészítéshez pályázatot a KEHOP 1.2.1 kiírására – hasztalan. Hiánya pedig hamarosan versenyhátrányt fog okozni a városnak a fejlesztési források megszerzésében is. Továbbra is szorgalmazni fogom Félegyháza város erdősítési, fásítási programjának kidolgozását, hogy többszörösére növeljük a zöldterületeket. Sajnos az eddig benyújtott javaslataimat a bizottságok minden esetben leszavazták – tette hozzá a képviselő.

 

Kövessen minket a Facebookon is!