Egészségügy 2020. július 1. 08:00

Július  elseje: Semmelweis-nap, a magyar egészségügy napja

Július  elseje: Semmelweis-nap, a magyar egészségügy napja
Minden év július elseje a magyar egészségügy legnagyobb ünnepe. Ezen a napon született Semmelweis Ignác, az anyák megmentője. Nevét orvostörténeti múzeum, emléktábla, és orvosi egyetem is büszkén viseli. Születésnapjának évfordulóján idén július 1-jén is koszorúzással emlékeznek meg az anyák megmentőjére a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban és a Semmelweis Egyetemen is.

Semmelweis Ignác, a gyermekágyi láz okának és gyógymódjának feltalálója 1818. július 1-jén született Budán. Ő volt az első, aki fertőzés következményének tekintette a gyermekágyi lázat. Rájött, hogy ezt a fertőzést maguk az orvosok terjesztik: a boncolást is végző szülész-nőgyógyászok adják át a fertőzést vizsgált nőbetegeiknek.



Megoldásként Semmelweis a klórmész-oldatos kézfertőtlenítés bevezetéséért küzdött, ám felfedezése élete során süket fülekre talált. A Bécsben, 1865. augusztus 13-án bekövetkezett halála után sem figyelt fel találmányára az orvostudomány, csak évekkel később, amikor Joseph Lister angol sebész módszerét, a karbolsavas fertőtlenítést kezdték alkalmazni, derült fény Semmelweis korszakalkotó felfedezésére. Ma, a két módszer kombinációját alkalmazzák a műtéti beavatkozások előtt.



Nemcsak megemlékezésekkel ünnepli Magyarország az anyák megmentőjének születésnapját, hanem országszerte elismeréseket osztanak az egészségügy dolgozóinak a Semmelweis-nap alkalmából, s az egészségügyben dolgozóknak is e napon köszönik meg egész éves munkájukat.



Az egészségügyi ágazatban dolgozók számára 2012. július 1-jétől a Semmelweis-nap munkaszüneti  nap.

 

Kövessen minket a Facebookon is!