Helyi hírek 2020. július 1. 09:00

Ma van a magyar köztisztviselők és közalkalmazottak napja is

Ma van a magyar köztisztviselők és közalkalmazottak napja is
A Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete 1996-ban kezdeményezte, hogy a köztisztviselői törvény 1992. július 1-jei életbelépésének emlékére Magyarországon július 1-je legyen A Köztisztviselők napja. 1997-ben tartották meg először.

Ez a nap munkaszüneti nap volt nekik, ez a nap ha hétvégére esett, volt hely, ahol pénteken ünnepték. 2017. január 1-jei hatállyal módosították ezt a rendeletet, miszerint július 1-je a továbbiakban már nem munkaszüneti nap a közszolgálati tisztviselők számára, viszont a helyi  önkormányzatokra bízza  saját zsebből finanszírozva , hogy az ott dolgozók megtarthatják-e, és hogy mikor ezt a napot.

Köszönet mindazoknak, akik ügyes-bajos dolgaink intézésében segítenek eligazodni!

Köztisztviselő


A közigazgatásban résztvevő, az állami vagy önkormányzati hatalmat megszemélyesítő tisztviselőt köztisztviselőnek nevezzük. A köztisztviselő jellegzetessége az is, hogy állami közhatalmat gyakorol, szemben a közalkalmazottal, aki ezzel nem bír. A közigazgatási eljárást köztisztviselőknek kell lefolytatniuk. A magyar közigazgatásban a köztisztviselők speciális jogviszony, a közszolgálati jogviszony alapján végzik. A köztisztviselő megtestesíti az állam semlegességét: párttisztséget nem viselhet, vallási és politikai meggyőződése nem vezérelheti az általa folytatott eljárásban. A köztisztviselő és a közalkalmazott, valamint az úgynevezett egyéb közszolgálati rétegek (bírák, ügyészek, igazságügyi dolgozók, fegyveresek stb.) jogviszonyaival a közszolgálati jog tudománya foglalkozik.

Közalkalmazott

Állami dolgozó, aki állami vagy önkormányzati költségvetés által fenntartott intézmény, államhatalmi, államigazgatási, bírói vagy ügyészi szerv dolgozója, és munkájáért rendszeres illetményt kap.
 

Kövessen minket a Facebookon is!