Hirdetés
Gazdaság 2020. július 7. 16:00

Elárasztja a zöldborsó a hazai konzervgyárakat

Elárasztja a zöldborsó a hazai konzervgyárakat
Nagyot nőtt a zöldborsó ára az idén, a NAIK Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai szerint a nagybani piacon 750 forintos kilónkénti áron kínálták a terményt a kereskedők június végén, míg egy évvel korábban 325 forint körül alakultak az árak.

Bár a hűvösebb májusi idő kedvezett a zöldborsónak, a júniusban lehullott nagy mennyiségű csapadék ugyanakkor hátráltatja a betakarítást  írta az Agrotrend Magyar Nemzet cikkére hivatkozva. Az Agrárminisztérium termésbecslése szerint ebben az évben közel húszezer hektárról 107 ezer tonnányi termés várható. Ennek jelentős része a konzervgyárakba kerül, az idén azonban elképzelhető, hogy a korábbinál kisebb mennyiséget tudnak majd feldolgozni az üzemek.

A jó idő megérkeztével ugyanis a növények érése összetorlódott, és félő, hogy egyszerre akkora mennyiségű zöldborsót kellene betakarítani és feldolgozni, amit a hazai üzemek kapacitása nem bír el. A kint maradt termény pedig hamar elöregedik, amit zöldborsóként már nem tudnak értékesíteni a termelők

A hazai zöldborsókonzerv még mindig nagyon kelendő a külpiacokon, az év első negyedében 1,3 százalékkal többet, közel 14 ezer tonnát adtak el exportpartnereiknek a feldolgozók. A legjelentősebb felvevőpiacunknak továbbra is Oroszország számít, de Németországba, Olaszországba, a Baltikumba és Franciaországba is érkezik magyar zöldborsó. A fagyasztott terményből ugyanakkor kevesebb került a külpiacokra idén, az export gyakorlatilag a felére csökkent.

 

Kövessen minket a Facebookon is!