Helyi hírek 2020. július 7. 10:00

Hamarosan újjászületik a Péteri-tó 

Képgaléria
Hamarosan újjászületik a Péteri-tó 
Javában zajlanak a Péteri-tó eredeti mederalakulatát visszaállító munkálatok a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság vezetésével. Az egykor halastóként üzemelő természetes szikes tó rekonstrukciója európai uniós támogatásból, 329 900 000 Ft felhasználásával valósul meg.

A Péteri-tó Kiskunfélegyházától 10 km-re déli irányban, Petőfiszállás és Pálmonostora között fekszik. A 220 hektáros szikes tó és a körülötte található szikes rétek és legelők 1976 óta természetvédelmi oltalom alatt állnak. A terület legnagyobb értéke a páratlan madárvilág – több mint 200 madárfaj fordul itt elő. A Péteri-tó nádasaiban az összes hazai gémfaj költ, jellemző fészkelő a feketenyakú- és a búbos vöcsök, gulipán, cigányréce és a nagy goda - írta cikkében a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság.

A tó mai állapotát az 1920–30-as években történt szabályozások határozzák meg. Ezek következtében a szabad vízfelület jelentősen lecsökkent, medrét halastavi hasznosításra alakították át három egységből álló tórendszert létrehozva.  A tó vízutánpótlása alapvetően a Dong-éri-főcsatornából, zsilipeken keresztül történik.

Ma már egyik tó sem működik halastóként, a nagy kiterjedésű nádasokban otthonra talált a gazdag madárvilág. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság célja, hogy a lehetőségekhez mérten visszaalakítsa az egykori szikes tó eredeti mederalakulatát. Az így megújuló vizes élőhely szervesen kapcsolódik majd a Tisza-völgyet, mint kiemelt nemzetközi jelentőségű madárvonulási útvonalat kísérő szikes tavak észak-déli irányú láncolatába, költő-, pihenő- és táplálkozó területet biztosítva számtalan védett fajnak.

– Annak érdekében, hogy újra egységes legyen a tó medre, elbontjuk az 1. és 2. tó közötti gátat, valamint a Kocsis-rét és a 2. tó közötti erősen erodálódott töltést. A gát felének elbontása már megtörtént, de a nagy esőzések miatt a munkálatokat rövid időre meg kellett szakítani – számolt be Szöllősi Szabolcs, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Pályázatkezelési Osztályának vezetője.

 

Kövessen minket a Facebookon is!