Egészségügy 2020. július 7. 18:00

Intim torna: nem csak panasz esetén

Intim torna: nem csak panasz esetén
Kriston Intim Torna női tanfolyamot szervezett Kiskunfélegyházán az Egészségfejlesztő Iroda július 7-e és 9-e között. A háromnapos esemény fontosságát és szükségességét jelzi, hogy nagyon hamar megteltek az üres helyek, élénk érdeklődés kíséri a tanfolyamot Kiskunfélegyházán.

A módszer helyi trénerétől, Vidács Tímea védőnőtől megtudtuk, hogy sokféle problémára adhat megoldást a torna elsajátítása: aranyér, izomgyengeség, menstruációs rendellenességek, inkontinencia, szexuális étvágytalanság, szexuális zavarok, aranyér, szülésre való felkészülés, szülés utáni regeneráció, klimax. Mindamellett a problémák megelőzése miatt nagyon fontos lenne, hogy minél előbb – akár már gyermekkorban – elkezdődjön az altesti izmok edzése.

– Én 2009-ben találkoztam először ezzel a módszerrel úgy, hogy részt vettem egy tréningen, amit a védőnőknek tartottak. Csináltam a saját gyakorlatsoromat, de nem volt semmi motivációm rá. Aztán teltek az évek és a második gyermekem születése után nagyon motivált lettem, hiszen azt vettem észre, hogy nem jól működött valami ott alul – emlékszik vissza Vidács Tímea.

Általában a legtöbb ember figyelme akkor irányul oda, amikor valami nincs rendben. A záróizom nem jól működik, elcseppen a vizelet, szülés után nem olyan együtt lenni a párjával, széklettartási problémák adódhatnak. A nők belső szervei nem látszanak, nem tudható, milyen állapotban vannak. Például ha valaki felnőttként, gyermek születése után kipróbálja a trambulint, akkor előfordulhat, hogy elcseppen a vizelete. Ez a gyenge záróizom eredménye, fokozódik a hasi nyomás, a hólyagra hat, stressz éri a szervezetet, nem jól zár a húgycső és máris vizeletcsepegést eredményez. Amennyiben ilyen tünetet tapasztalunk, érdemes ezeket a rázkódással járó sporttevékenységeket mással helyettesíteni. Nem életkor függvénye, hogy milyen állapotban vannak a záróizmaink. Sokszor a rossz szokások elhagyása már az első lépés afelé, hogy a helyzet javuljon. Például tartózkodjunk nőként a nehéz súlyok emelésétől. Itt a hasprés miatt a belső szerveinket nyomásnak tesszük ki, a szalagok megnyúlnak, ismételten záróizom-károsodással járhat.  Nem ajánlott a futás, ha valakinek ilyen jellegű problémái vannak. Visszatérhet később a tevékenységhez, ha a záróizmot megfelelő tornával megerősítette. Tilos visszatartani a vizeletet, illetve a vizeletürítést erőből végezni. A tampon használata is a hüvely ellensége, lehetőség szerint hagyjuk el. Fontos, hogy foglalkozzunk az intim izmok gyengeségével, mert a későbbiekben ennek elhanyagolása súlyosabb problémákat eredményezhet.

– A tréning 12 órás, ami először megdöbbenti az érdeklődőket, nehezen tudják elképzelni, hogy mit lehet csinálni ennyi ideig. Az altesthez nagyon sok érzelem fűződik (szégyen, bűntudat), ezért a tanfolyam során sok a szöveges rész. Sokan attól félnek, hogy találkoznak a szomszédasszonnyal, a főnökükkel vagy ismerőssel egy ilyen eseményen. Itt nem kell elmondania senkinek a történetét. Itt a tréner mesél történeteket, amelyek segítségével a résztvevőkben megtörténik a felismerés. Megkönnyebbülnek, hiszen egy régóta cipelt tehertől szabadulnak meg és rájönnek, hogy nincsenek egyedül a gondjaikban – mondta Vidács Tímea.

Hozzátette, hogy nagyon pozitív tapasztalatok vannak a módszert illetően, amelyek klinikailag is igazoltak. Azt viszont fontos tudni, hogy a tanfolyamon való részvételnek még nem eredménye az erős záróizom, ahhoz kitartó gyakorlásra van szükség. A tréningen a módszert lehet elsajátítani lépésről lépésre, azt a 300 egymásra épülő gyakorlat összességét, amelyet bárki könnyedén el tud végezni. A 12 óra végén egy masni kötésre kerül sor, amelyet értelemszerűen nem kézzel végeznek el majd. Részletesen odairányítják a figyelmet a medencére, a húgycsőre, a hüvelyre, a hüvely különböző részeire, a végbél záróizomra. Oldalirányba is lehet húzni ezeket az izmokat, így születik meg a masni.

A tréner véleménye szerint az intim torna napi gyakorlása gyermekkortól lenne ideális. Ez egy önrehabilitációs, prevenciós módszer az altesten lévő izmoknak. Ezek az izmok rengeteg terhelést kapnak, szükséges gondoskodni róluk.

A jó hír az, hogy visszatornáztatható, a folyamat visszafordítható. Ennek pedig az eredménye a jobb érzékelés, a libidónövekedés, nő az önbizalom, másképp tekintenek a résztvevők saját nőiességükre, vagy éppen férfiasságukra.

Jellemzően női csoportokat tart, de a férfiak is előfordultak már, ha van rá igény. Ők nehezebben vehetők rá, sokkal zárkózottabbak. Náluk a tornával célzott terület a pénisz, a végbél és a prosztata alatti pont.

A legjobb az lenne, ha a módszer a tananyag része lenne, de ez még itthon csak álom. Addig, amit tehetünk szülőként, hogy a módszert elsajátítjuk és gyermekeinknek megtanítjuk, továbbadjuk.

 

Kövessen minket a Facebookon is!