Helyi hírek 2020. július 11. 12:00

Úgy ért véget a sárgabarackszezon, hogy el sem kezdődött

Úgy ért véget a sárgabarackszezon, hogy el sem kezdődött
Az idei márciusi, áprilisi fagyok hatalmas károkat okoztak a gyümölcsösökben, aminek mi most sárgabarack fogyasztóként látjuk a kárát. A félegyházi piacon eddig is drágán és kevés helyen lehetett kapni az ízletes gyümölcsöt. Az eladók szerint még a jövő héten hozzájuthatunk, azután vége a szezonnak.

Kőrös Lajos, tiszaalpári termelő szerint nagyjából ötöde a termés a megszokotthoz képest. Az igény nagyon nagy lenne, de nem tudják kiszolgálni a keresletet. Elmondta, hogy ebben a pillanatban 200 kilogramm lenne az a mennyiség, amit várnak a vásárlók. Ő 1000 forintért kínálja a barackot kilogrammonként, egy másik vállalkozó, Kudik Istvánné 1200 forintért.



Lekvár és barackpálinka így nem sok helyen készül a kajsziból, de ha lehetőség van rá, otthoni fogyasztásra érdemes idén is néhány kilogrammot beszerezni. Vigyáz többek között a szemünk világára, nagy mennyiségben található benne béta-karotin, ami serkenti a szem vérkeringését és segít meggátolni a makula degenerációt, vagyis a szemfenéki meszesedést. A barack tápanyagai szerepet játszanak a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek kialakulásának megelőzésében, erősítik az immunrendszert és jó hatással bír székrekedés ellen is.

Ha igaz, amit a tapasztalt termelők mondanak, akkor a természet törvényei szerint 2021-ben dúskálunk majd a sárgabarackban, szerintük a kevés hozamot mutató év után a következő esztendőben bőséges baracktermésnek kell jönnie. Legyen igazuk!

 

Kövessen minket a Facebookon is!