Helyi hírek 2020. július 21. 16:00

Zenélő kerítést avattak a Százszorszép oviban

Képgaléria
Zenélő kerítést avattak a Százszorszép oviban
Az országban egyedülálló Zenélő kerítést avattak július 20-án, a kiskunfélegyházi Százszorszép Óvodában. A tervezők nem titkolt szándéka az volt, hogy közelebb hozzák a különböző szociokulturális közegből érkező gyermekekhez a zene és a hangszerek iránti szeretetet. A különleges kezdeményezés és kivitelezés részleteiről Fricska Gyöngyi, intézményvezető-helyettes beszélt az ünnepélyes átadón.

A Kézenfogva a Darvas Téri Óvoda Gyermekeiért Alapítvány formabontó ötlete alapján két félegyházi hangszerkészítő, Sevecsek Béla és Fekete Tamás valósította meg a gyerekek és a pedagógusaik szórakozására és fejlesztésére szánt Zenélő kerítést, a tanintézmény negyven éves fennállásának évfordulójára. A projekt aktív támogatója volt Szilágyi Áron is, aki a Leskowksy Hangszergyűjtemény elnöke. Ez egy mintaprojekt, ezért további félegyházi és kecskeméti óvodákba szeretnének ilyen gyermekbirodalmakat létesíteni. A kihelyezett hangszerek közt megtalálható a tündérdob, a marimba, handpenek, csőharangok és a beszélő virágok is, amik tulajdonképpen szócsövek, vagyis egyik végpontból közvetíti a másik pontba a belemondott szavakat, gyermeki titkokat.

– A zenés játékok egy kerítést alkotnak, egy olyan kerítést, ami összehoz, és nem elválaszt. Mindez nem jöhetett volna létre kollégánk, Lantos Szabolcs kreativitása és szakmai alázata nélkül. Nagyon örülünk, hogy az intézményünk egy olyan újdonsággal bővült, amellyel a kicsik agyi működését stimulálhatjuk és fejleszthetjük. A zene a logikára, az érzelmi intelligencia fejlesztésére, érzékelésünk, észlelésünk formálására kiválóan alkalmas. Kutatások szerint, azok a gyerekek, akik már egészen kicsi korukban találkoznak a zenével, fogékonyabbá válnak más művészeti ágakkal kapcsolatosan is. Ezek a hangszerek segítik a magyar dallamvilág és ritmus megismerését és megfelelő alapot adnak a további hangszertanuláshoz, ritmusérzékhez – mondta el az intézményvezető-helyettes.

A megnyitót az alkotók zenés bemutatója zárta, amely után a csillogó szemű és izgatott ovisok is birtokba vehették
a színes, vidám motívumokkal díszített birodalmukat.

V. B. 


Fotó: Fantoly Márton
 

Kövessen minket a Facebookon is!