Helyi hírek 2020. augusztus 3. 08:00

A gyertyák megmentője

Képgaléria
A gyertyák megmentője
A gyertya valamikor világítóeszközként volt ismert, napjainkban inkább hangulatteremtésre használjuk, és lakásunk díszeként gondolunk rá. Magyari-Benkő Gabriellának viszont több ennél: önkifejezés, művészet, hobbi. A kiskunfélegyházi Balázs Árpád Alapfokú Művészeti Iskola furulya- és kürttanára két évvel ezelőtt kezdett gyertyákat készíteni, és azóta hosszú utat járt be ezen az úton. Erről mesélt lapunknak.

– Mikor és hogyan ismerkedtél meg a gyertyaöntéssel?

– Mindig is szerettem gyűjtögetni. Egészen kicsi koromtól kezdve azt néztem, hogy az a valami még mire lehet jó. Nagyon sok félig leégett gyertyám volt otthon, illetve a kilencvenes évekre jellemző szalvétagyűjtésből sem maradtam ki. Ezeket szerettem volna összevegyíteni, hogy valami új és trendi dolog jöjjön ki belőle. Leginkább a Pinterest, az Instagram valamint a YouTube fotói és videói inspiráltak.

– Milyen jellegű gyertyákat készítesz?

– Nem tudok egy-egy fajtát kiemelni, mert mindenfélét készítek. Egyre többen viszik köszönőajándékként az esküvőkre, de spirituális felhasználásra is megrendelik. Van, aki a méhviaszból készülteket részesíti előnyben, aminek bizonyítottan jótékony hatása van a levegő tisztántartására, más a klasszikus darabokat szereti. Ezekből is sokféle variáció létezik: készítem szárazvirágokkal, papírformákkal, szalvétával díszítve, a megrendelő igénye szerint. A felhasznált virágokat, növényeket is magam gyűjtöm és préselem lexikonok lapjai között. Nagyon szép díszei lehetnek a gyertyának, és nem kell attól félni, hogy lángra kap, mert egyszerűen lepotyog, amikor odáig ér a kanóc.

– Van beteljesületlen termékálmod?

– Mivel zenész vagyok, és a férjem is az, nagyon szeretnék egy olyan sorozatot elkészíteni, amelyben a zene motívumai is helyet kapnak. Rengeteg kiöntőforma van a piacon, de tudomásom szerint például violinkulcs alakú gyertyát még senki sem készített.

– Hol lehet megtekinteni a termékeidet?

– Egyelőre a közösségi oldalon és vásárokon vagyok elérhető egy adott kollekcióval, de az egyedi kéréseknek is eleget tudok tenni.

V. B.

Fotó: Fantoly Márton

 

Kövessen minket a Facebookon is!