Helyi hírek 2014. szeptember 21. 16:55

Arcok a piacról

Képgaléria
Arcok a piacról
Most indul a szezon, de majd a hó alól is kikandikálnak a virágok. Bemutatjuk Tajti Jenőné Eta őstermelőt.

– A terület nem nagy, de minden talpalatnyi helyet kihasználunk virágtermelésre – mesélte Eta. – Palántát nevelünk, fólia alatt locsoljuk, ügyelünk a megfelelő hőmérsékletre és a páratartalomra, ettől lesznek ilyen szépek az árvácskák. Három piaci napot töltök Félegyházán, kedden, pénteken és vasárnap jövök, máshol nem szoktam árulni, és ugyanitt vásárolom meg én is, amit a családnak, azaz a férjemnek és a fiamnak be kell szerezni.

Mindenki megcsodálja a nyolcféle árvácskát.

– Huszonötféle található otthon, Petőfiszálláson, egy-egy alkalommal szállítok nyolc-tízfélét Félegyházára. Szeptember és október az igazi szezon. Szerény, igénytelen növény, emellett nagyon szép. Az árvácska mellett krizantémot is árulok.

Meddig virágzik az árvácska? Hogyan lehet megóvni a fagyoktól?

– Ősszel szokás kiültetni a parkokba, kertekbe, és ki hová szeretné. Jól mutatnak szabadföldben, ha csoportosan, foltszerűen ültetjük, kedvessége és igénytelensége miatt szokás balkonládákba is telepíteni. A levelekig kell földbe tenni, lehetőleg laza szerkezetű talajba, és tovább, a locsoláson kívül, más gondoskodást nem igényel. Fagytűrő, szépen áttelel, a virágok kikandikálnak a vékony hó alól is, és már a tavaszt idézik. A kora tavaszi hagymás virágokkal (tulipán, nárcisz, jácint) kombinálva szín és formagazdag kertünk lehet. Egészen júniusig virágoznak.

Milyen a félegyházi piac?

– Nincs összehasonlítási alapom, más piacokat nem ismerek, csak önmagához képest azt tapasztalom, hogy régebben jobb volt. Többen megengedhették maguknak, hogy felvirágozzák a kertet, vagy akár az erkélyt. Félnek az emberek az elszaporodott lopásoktól, a temetői sírokat inkább lefedik, mint palántákkal ültessék tele. Biztos, hogy közrejátszik a válság is, mert 10 évvel ezelőtti árakon kínálom a virágokat, és még szeretnék a vásárlók, ha alkudni is lehetne. Az embereket szeretem, kedvesek, aranyosak, de milyenek is lehetnének, akik virágot vásárolnak?

tli

Kövessen minket a Facebookon is!