Hirdets
Gazdaság 2020. július 29. 12:00

Veszteséget termeltek a Mercedes-gyárban

Veszteséget termeltek a Mercedes-gyárban
A kecskeméti Mercedes-Benz gyárat üzemeltető Daimler a június végével záródott három hónapról 1,91 milliárd euró veszteséget jelentett a koronavírus-járvány miatt visszaesett globális kereslet miatt.

A kisbuszokat, buszokat és teherautókat is gyártó vállalat vesztesége a tavalyi második negyedévben 1,24 milliárd euró volt. Akkor elsősorban a Takata japán légzsákok visszahívásával és a folyamatban lévő különböző, részben a dízelbotrány miatti jogi eljárásokkal kapcsolatos egyszeri tételek miatt ért el veszteséget  számolt be a megyei hírportál.

A Daimler a járvány miatt március 17-én úgy döntött, hogy felfüggeszti a termelést az európai üzemek többségében. A 170 ezer németországi dolgozó nyolcvan százalékát átállították rövidített munkaidőre, és az úgynevezett pénzügyi rugalmasság biztosítására megállapodást kötöttek egy banki konzorciummal egy 12 milliárd eurós hitelkeretről.

A gyártást négy hét szünet után, április 20-án kezdték fokozatosan beindítani. Elsőként a társaság székhelye, a Stuttgart mellett fekvő Bad Cannstattban működő motorgyárban indult el a munka, szigorú higiéniai óvintézkedések mellett. A kecskeméti üzemben április 28-ától gyártanak ismét kocsikat.

A cég közölte, hogy a második negyedévben 480 800 darab Mercedes-Benz gyártmányt értékesített, ami harminc százalékkal kevesebb éves összevetésben.

A Daimler bevétele a június végével záródott három hónapban 29 százalékkal, 30,2 milliárd euróra csökkent.


Fotó: Bús Csaba – illusztráció
 

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Koronavírus