Program 2020. augusztus 1. 08:00

Orgonával és orgonajátékkal ismerkedhet a közönség az Újtemplomban

Orgonával és orgonajátékkal ismerkedhet a közönség az Újtemplomban
Csatlakozva az Orgonák Éjszakája nevű kezdeményezéshez, augusztus 8-án, szombaton a 19 órai szentmise után Fazekas Tamás, a Szent István Egyházközség kántora bemutatja a templom orgonáját, működését és történetét az érdeklődő közönség számára. A rendezvény célja a hangszer népszerűsítése, megismertetése a látogatókkal.

Fazekas Tamás orgona iránti csodálata iskoláskorára tehető, amikor Tőzsér Pali bácsit látta és hallotta játszani, aki akkoriban az Ótemplom kántora volt. Érezte, hogy itt valami különleges dolog történik, teljesen elvarázsolta a hangszer. Megkérte a mestert, hogy kipróbálhassa az orgonát.

– Amikor odaültem és megláttam az oltárt abból a szögből, tudtam, hogy ez egy kiváltságos hely, ide nem mindenki ülhet – idézi fel Fazekas Tamás, aki ezt követően elvégezte a kántorképzőt. Itt rendkívül sok zenei művet megismert és neves orgonistáktól tanulhatott. 2014 óta az Újtemplom kántora.

Az orgona a 4. században kezdett elterjedni, a 9. században már szekrénybe tették már a sípokat, a 14. században pedig pedálklaviatúra jellemezte. Bach korában teljesedett ki, a barokk hozta el a hangszer aranykorát. A félegyházi Újtemplom orgonája egy hagyományos, templomba tervezett, stílusilag nem kötött darab.

A kiskunfélegyházi közönség augusztus 8-án választ kaphat arra, hogyan működik a hangszer a bekapcsolástól a kikapcsolásig, hogyan nyitnak a szelepek, hogyan rezonál a sípból kijövő levegő, milyen billentyűsorok vannak az orgonán. Megtekinthetik a legnagyobb sípokat, illetve az egy centiméteres, legkisebb sípot is megmutatja a kántor. Kérdéseket lehet feltenni és ki is lehet próbálni a hangszert. Fazekas Tamás szerint minden korosztály számára elragadó élmény lehet, szeretettel várják az érdeklődőket.

 

Kövessen minket a Facebookon is!