Helyi hírek 2020. augusztus 4. 15:00

Mit tegyünk zivatar esetén?

Mit tegyünk zivatar esetén?
Fontos, hogy rendszeresen tájékozódjon mindenki a várható időjárásról, hogy kellő körültekintéssel fel tudjon készülni a különféle időjárási jelenségekre.

zivatar olyan légköri jelenség, amelyet egy vagy több elektromos kisülés (villám) és /vagy dörgő esetleg éles, csattanó hang formájában észlelünk. Egy-egy heves zivatar idején előfordulhat nagyméretű jég vagy erős széllökés. Intenzív zivatarokhoz hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék is társulhat. 

Az erős széllökések faágakat szakíthatnak le, fákat dönthetnek ki, és nemcsak balesetveszélyesek, hanem közlekedési akadályokat is képezhetnek. A szél megbonthatja az épületek tetőszerkezetét, megrongálhatja az energiaellátás és a távközlés vezetékeit. 

Abban az estben, hogyha szélvihar esetén épületen belül tartózkodunk az ajtókat, ablakokat zárjuk be, ne menjünk ki a szabadba, ne hagyjuk a kisgyermekeket, betegeket felügyelet nélkül, lehetőleg senki ne maradjon egyedül, készüljünk fel áramszünetre (elemlámpa előkészítése) és ha lehet, áramtalanítsuk az elektromos berendezéseket.

Amennyiben mégis a szabadban tartózkodunk, kerüljük a fákat, haladjunk távol az épületektől hiszen a letört ágak, cserepek, üvegszilánkok sérüléseket okozhatnak. A ház környékén lévő tárgyakat, kerti bútorokat, szerszámokat, cserepes növényeket vigyük be az épületbe, mert ezek károkat okozhatnak, ha a szél felkapja őket. Szabadban végzett tűzveszélyes tevékenységet azonnal abba kell hagyni, a tüzet el kell oltani 
figyelmeztet a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelem.

Fotó: MTI – Komka Péter
 

Kövessen minket a Facebookon is!