Helyi hírek 2020. augusztus 8. 08:00

Gyalogos és kerékpáros turistákat, zarándokokat is vár Korond

Képgaléria
Gyalogos és kerékpáros turistákat, zarándokokat is vár Korond
Július utolsó hetében Félegyháza testvértelepülésén, Korond községben is felállították azt a 13 oszlopot, amely a Via Transilvanica Korondon áthaladó nyomvonalát mutatja.

A Via Transilvanica 950 km-es turistaútvonal, amelyet gyalog vagy biciklivel lehet bejárni Erdélyen keresztül. Az El Camino zarándokút mintájára alakítják ki, amely 10 megyén keresztül vezetne, és végigjárása közben a gyalogosok és kerékpárosok felfedezhetik Erdély természeti és kulturális értékeit. Szörényvártól (Drobeta Turnu Severin) indul, itt érkezett be az országba először I. Károly román király, és Putnáig vezet, itt pedig I. (Nagy) István moldvai uralkodó nyugszik.

A Via Transilvanica kezdeményezőinek az volt az alapgondolata, hogy nem a főútvonalak mentén haladnak, hanem erdőkön, mezőkön, jól kiépített ösvényeken vezetnek végig, de oly módon, hogy legyen lehetőség menet közben az ott lakókkal a megismerkedésre, ugyanakkor pedig mutatkozzanak meg azok a természeti és kulturális értékek is, amelyek mellett egyébként csak úgy elhaladunk. Az utakon kizárólag gyalog, vagy biciklivel lehet közlekedni, és minden 25 kilométernél lehetőség lesz friss ivóvizet szerezni, megszállni, étkezni egy vendéglátóhelyen. Hargita megyében nagyrészt a Mária útvonallal együtt halad a Via Transilvanica gyalogösvény.

A Via Transilvanica Korond községen is átmegy, Atyhán keresztül vezet, a Siklódi-kőtől az etédi szélen levő „gázházig”. Mintegy 13 oszlopot helyeztek el az önkormányzat munkatársai a dűlőutak mentén. Az új zarándokúttól azt remélik, hogy az eddiginél is több vendég érkezik a községbe, akik megismerkednek az ott élőkkel, munkájukkal és művészetükkel – tájékoztatta lapunkat Katona Mihály polgármester.

 

Kövessen minket a Facebookon is!