Helyi hírek 2020. augusztus 8. 16:00

Emléktábla Magyari Béla tiszteletére

Képgaléria
Emléktábla Magyari Béla tiszteletére
Emléktáblát avattak Magyari Béla születésének 71. évfordulóján a kiskunfélegyházi repülőtéren, augusztus 8-án. Az emléktábla a Kiskunfélegyházi Blue Sky Repülő Klub és Kollár László önkormányzati képviselő jóvoltából kapott helyet a hangár falán.

Az ünnepségen Kollár László köszöntötte a megjelent vendégeket, közöttük Magyari Béla családját, majd ismertette városunk díszpolgárának, a kiképzett űrhajósnak az életútját.

Csányi József polgármester Kiskunfélegyháza híres szülötteinek érdemeiről ejtett szót. Hozzátette: büszkék lehetünk arra, hogy a tudomány jelenlegi állása szerint Kiskunfélegyháza adta és ide köthető az első, számunkra igaz magyar űrhajós személye, Magyari Béláé. Életútja innen indult és nyugtában ide tért vissza.

Hársfalvi Pál, a Magyar Repülő és Légisport Szövetség alelnöke beszédében elmondta, hogy nagyon örül a nagyszámú érdeklődőknek és annak, hogy Kiskunfélegyháza ilyen mélyen ápolja Magyari Béla emlékét. Emlékeztetett arra, hogy ő egy igazi példakép és legenda. Véleménye szerint fontos, hogy lássa a későbbi generáció, hogy erről a repülőtérről olyan emberek indultak, akik később egy űrhajós kiképzésen vettek részt.

– Félegyháza rettentő büszke lehet arra, hogy az ő repülőterén lehet egy ilyen tábla – tette hozzá az alelnök végezetül.

Simon Róbert, az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület elnöke elárulta, hogy 2021-ben, Szegeden lesz egy ünnepélyes névadó, amely után egy vadászrepülőgép is fogja viselni dr. Magyari Béla mérnök, ezredes nevét.

Az ünnepség végén a megemlékezők elhelyezték koszorúikat.

Z. A.

 

Kövessen minket a Facebookon is!