Helyi hírek 2020. augusztus 11. 08:00

Szederszezon a félegyházi piacon

Szederszezon a félegyházi piacon
Elindult a szederszezon a félegyházi piacon. 1500-2000 forintért kínálják kilogrammonként a termelők.

Dobák Erika Ágnes Petőfiszállásról hozza a gyümölcsöt. Néhány tő szeder van a telkén, állítása szerint sok törődést nem igényel. Kikarózza, amikor eljön az ideje és a többit a természetre bízza. Ezenkívül barackot, paradicsomot, szőlőt lehet nála vásárolni. 1984 óta árul a Félegyházán.



Napos, szélvédett helyen érzi magát a legjobban a szedertő, ha kevés a csapadék, öntözni szükséges. Mivel magasra nő, megfelelő erősségű támasztékot igényel. A szeder vesszői két évig élnek, a termés után elhalnak. Augusztustól szeptember végéig szüretelhetünk a tövekről, egyről akár 3-5 kg gyümölcsöt is. Házilag zselé, lekvár, szörp, mártás és bor is készíthető belőle. Savanykás-édes íze kedveltté tette az édességek, sütemények világában is.



Az ókori görögök és rómaiak elsősorban köszvény gyógyítására használták ezt a sokoldalú gyümölcsöt. Borát szíverősítőként alkalmazták, főzetével alkalomadtán fekélyeket is kezeltek. Ma már kiváló antioxidáns-forrásként tekintünk rá, serkenti az agyműködést és az emésztést. Immunerősítő, segít a súlyunkat kordában tartani. Védi a szemet, a csontokat, segíti a véralvadást.

Érdemes nagyobb mennyiségben is vásárolni a szezonban belőle, hiszen kiválóan fagyasztható és így télen sem kell lemondanunk a fogyasztásáról.

Z. A.

 

Kövessen minket a Facebookon is!