Kultúra 2020. augusztus 14. 12:00

Megkezdődtek a Sorsunk című táncjáték próbái

Megkezdődtek a Sorsunk című táncjáték próbái
A mögöttünk hagyott hétvégén megkezdődtek a Félegyházi Táncszínház Sorsunk című táncjátékának próbái a Padkaporos-házban. Az egész hétvégés maratoni próbán még egy meglepetés előadás is várt a táncosokra.

2009-ben volt a darab ősbemutatója Nagykikindán, amelynek szellemi atyja, Kátai Tibor. A Sorsunk táncjátékot először 2011-ben láthatta a félegyházi közönség a Kiskun Múzeum udvarán. Az idei bemutató a trianoni megemlékezések részeként került volna újra a közönség elé, ám a járványügyi helyzet ezt akkor nem tette lehetővé. Október 2-án, pénteken láthatja a nagyérdemű, amikor a Móra Ferenc Művelődési Központ felújított színpadának átadója lesz. Kovács-Csonka Szilvia, a Félegyházi Táncszínház Kulturális Egyesület elnöke elmondta, hogy ez a táncjáték nem csupán mozgásból és zenéből megkoreografált színpadi mű, hanem üzenet a világ minden magyarjához. A táncosok rendkívül látványos módon mesélik el a történelmünk sorsdöntő fordulatait. Mindamellett, hogy az évek során ránk szabott megpróbáltatásokat szemlélteti a darab, az előadás reményt is ad: összefogással, összetartozással sok baj és probléma áthidalható.



– Nagyon nagy tapasztalatú csoport az, aki 2020-ban a táncjátékban részt vesz. Minden eddigi élményt, amit ez az előadás megélt, beleraktunk, most érett meg arra a szintre teljes egészében, amit annak idején megálmodtam – mondta Kátai Tibor, rendező. – Nagy hálával tartozom Papp Nórának, a segédrendezőnek és a táncszínháznak, hiszen minden erejükkel azon dolgoznak, hogy egy felejthetetlen előadás kerüljön színpadra – tette hozzá.



A szombati próbán egy meglepetéssel is szolgáltak a táncosoknak. A Bűnmegelőzési és Oktatási Szolgáltató Központ Egyesület egy különleges projekttel érkezett városunkba: A mi dalunk című zenés színdarab bemutatóját hozták el. Kispéter Andrea, a Bűnmegelőzési Központ elnöke elárulta, hogy 2013-ban, a Belügyminisztérium támogatásával országos dalpályázatot hirdettek, amely nyomán nagyon mély mondanivalójú dalok érkeztek hozzájuk. A beküldött anyagok többek között olyan témákat dolgoztak fel, mint a szerelem, a zaklatás, a nemet mondás. Művészi alkotások születtek, így a következő évben egy novellaíró pályázatra érkezett művek felhasználásával kezdett kialakulni egy színpadi mű. Ennek az eredményét élvezhették a táncosok múlt szombaton délután. A színpadi mű különlegességét az adja, hogy a történet és a felcsendülő dalok is kizárólag a fiatalok alkotásai. A darab szereplői is amatőrök: tehetséges fiatalok, akik tanulnak vagy dolgoznak már. A történet egy érettségi előtt álló osztály problémáit mutatja be, azzal foglalkozik, hogy milyen veszélyek leselkednek a fiatalokra.

Az előadás nagy sikert aratott a táncosok körében.

Z. A.

 

Kövessen minket a Facebookon is!