• Kezdőlap
  • Hírek
  • Program
  • Kerámiában megörökített gyerekrajzokat is láthat a közönség az idei Miénk itt a tér kiállításon
Program 2020. augusztus 14. 08:00

Kerámiában megörökített gyerekrajzokat is láthat a közönség az idei Miénk itt a tér kiállításon

Kerámiában megörökített gyerekrajzokat is láthat a közönség az idei Miénk itt a tér kiállításon
2002-ben szervezték meg a legelső szabadtéri kiállítást, amely akkor csupán egy alkalmas tárlatnak indult. Kovács-Csonka Szilvia, Fekete László és Lantos Szabolcs voltak a megálmodó csapat tagjai.

– Az akkori esemény nagyon népszerűre sikerült, így ma már a 15. alkalom körül járunk – emlékszik vissza Lantos Szabolcs.

Hozzátette: idén egy kicsi helyszínváltozás is lesz a kezdetekhez képest, hiszen a megújult a főtér egy éve ültetett csodálatos virágait védve, a szökőkút mellől elmozdulnak. Így kap helyet a szabadtéri kiállítás a Petőfi-szobor és a Hattyúház közötti területen. Bíznak abban, hogy az új helyszínt, a vadonatúj köntöst is ugyanolyan szeretettel fogadja a látogató közönség, mint eddig bármikor.

A kiállítás szerves részét képezi egy rajzpályázat, amelyet az önkormányzattal közösen hirdettek meg még a karantén időszak alatt. A Zöldülj pályázat témája volt a megújult tereken a megengedések és tiltások fogalma a gyermekek szemével. Az elkészült rajzok nyomán pedig kerámiatáblák születtek, amelyek a gyermeki fantázia egy-egy momentumát örökíti meg kézzelfogható formában, Kiss Virág keramikus munkája eredményeként.

– Gyakorlatilag lemásoltam a gyermekrajzokat, nekem is hatalmas kihívás és izgalmas munka volt – mondta a művész.

A Miénk itt a tér szabadtéri kiállítás és a Holló László Képzőművész Kör a kezdetektől összefonódik, nem lesz ez másként idén sem. A témát a kör is feldolgozta, az alkotásokat eredetiben a Holló-galériában lehet megtekinteni, míg az időjárásálló változatokat pedig a szabadtéri kiállításon helyezik el. Ez azt jelenti, hogy az eredeti alkotásról egy digitális print készült, ezek kerülnek a szabadtéri részre, így ellenállóak lesznek eső vagy szél esetén is.

A Miénk itt a tér szabadtéri kiállítás augusztus 19-től látogatható, a hivatalos megnyitó augusztus 20-án, 18.45-kor lesz a Petőfi-téren. A tárlatot Csányi József polgármester nyitja meg, közreműködik a Padkaporos Táncegyüttes.


Fotó: archív - Kürti László
 

Kövessen minket a Facebookon is!