Helyi hírek 2020. augusztus 16. 12:00

Olcsó csodaszer: a cékla

Olcsó csodaszer: a cékla
Beérett a cékla, ez az utánozhatatlan, lédús finomság, amit nyersen, főzve vagy akár sütve is fogyaszthatunk. Bár a tél kedvence, nyáron frissítő könnyű fogásként akár főételnek, vagy rostban gazdag köretként is tálalhatunk. Sok éven át pusztán savanyúságként volt használatos, főtt, ecetes-cukros változatban. Ma már ettől elrugaszkodtunk, nagyon sokféle módon, változatosan használjuk ezt a remek zöldséget.

Nagyon jó hatással van az emberi szervezetre, pontosan emiatt kellene sokkal többet fogyasztanunk belőle. Vérképző, pozitívan hat a keringésre, természetes vérnyomáscsökkentő, az agyi folyamatokat támogatja, demencia esetén különösen ajánlott. Tisztítja a vért, tehermentesíti a májat, szerepe van a haj növekedésében és a sebek gyógyulásában és javítja az állóképességet is. Mindezek mellett afrodiziákum is, vagyis növeli a nemi vágyat.



Kissné Kócsó Piroska, pálmonostori termelő 1998 óta jár a félegyházi piacra. A céklát 250 forintos kilogrammonkénti áron kínálja. Kérdésünkre elmondta, hogy semmilyen különleges elbánásban nem részesíti a céklát azon kívül, hogy elveti és öntözi. Náluk is nagyon szereti a család, a levelét pedig a gazdaság tyúkjai fogyasztják előszeretettel. Egy salátareceptet osztott meg velünk, ami ilyenkor meleg időben húsos ételekhez kiválóan passzol. Tulajdonképpen bármely zöldségekkel kombinálható a reszelt nyers cékla. Ő karalábé, sárgarépa, zeller társaságában, némi olívaolajjal, almaecettel és édesítővel összekeverve ajánlja.

A sült céklát kockára vágva, sütőben sütve készíthetjük el. Kicsi olívaolaj, egy ág rozmaring, só és bors szükséges, amit először lefedve, majd anélkül kis fokozaton puhára sütünk. Amikor elkészült, ízlés szerint kevés citromlével és mézzel is ízesíthetjük. Grill húsokhoz nagyon kellemes köret.

Sokan levét kipréselve, almával, banánnal házasítva reggelire fogyasztják, de grillezve, kecskesajttal kínálva is a nyári esték kedvence lehet. Próbálják ki, megéri!

Z. A.

 

Kövessen minket a Facebookon is!