Helyi hírek 2020. augusztus 16. 18:00

Angyalom Emlékdíjas a félegyházi Kollár Solymosi Anita - videóval

„Mikor megszületett is tudtuk, hogy egy csoda, de amit az édesanyja töretlenül tesz érte, az szavakkal leírhatatlan… Egy olyan harc elé állította őket az élet, amit sokan feladtak volna, de ő megy a végsőkig, hogy Lillának egy olyan életet adjon, amely élhetővé teszi számára a hétköznapokat! Hihetetlen erős nő és anya! Jobb helyre nem is születhetett volna ez a kicsi lány. Kérlek, szavazzatok Anitára!” E szavakkal ajánlotta egy másik félegyházi édesanya a szavazók figyelmébe még március elején Kollár Solymosi Anitát, aki augusztus 15-én átvehette a hős szülők Angyalom Emlékdíját Budapesten. 

A díjra olyan személy jelölhető, aki orvosi dokumentumokkal igazolhatóan, 24 órás ellátásra szoruló, fogyatékkal élő gyermeket ápol. Az Angyalom-emlékdíjra összesen 37 jelölés érkezett idén. Az eredetileg április 25-ére tervezett ünnepélyes díjátadót áthúzta a koronavírus-járvány, így csak augusztus 15-én lehetett megtartani. A nyertest a gyermek fejlesztésére felhasználható összeggel támogatják.

Kollár Solymosi Anita Facebook-posztjában így reagált: "Hálás vagyok az emlékdíjért, bár minden olyan Édesanya megérdei aki különleges gyermeket nevel!"

Korábban írtuk:
Lilla 2013. november 26-án született Szentesen, súlyos oxigénhiánnyal. 2014 januárjában kiderült, hogy a kislány agya megállt a fejlődésben és sorvadásnak indult, aminek következtében microkefal, vagyis kisfejűség alakult ki. Ezt követően epilepsziás rohamok jelentkeztek nála: volt, hogy napi 70-80 is. Sajnos erre mai napig nincs gyógyszer, de jelentősen csökkent a rohamok száma. Hogy mitől, azt nem tudni, talán a fejlődés, a növekedés is meghatározza ezt. 2014 áprilisában azt mondták az orvosok, hogy Lilla semmit nem fog csinálni, csak feküdni és az élethossza attól függ, hogy az édesanya milyen ápolást nyújt számára.



Különböző fejlesztésekre jártak, de ami számukra bevált, az a Thera Suit ruhában történő intenzív torna, amit 8 hónapos kora óta alkalmaznak a kislánynál, aki ennek köszönhetően sokat fejlődött. Rengeteg szomorúság és öröm áll mögöttük, de harcolnak a végsőkig, hiszen a korábbi megállapítás, miszerint csak feküdni fog, szerencsére már rég nem igaz. Segítséggel megáll pár percig, lépeget, gagyog, kifejezi az érzelmeit, az édesanya pedig tudja, hogy gyermeke mikor mit akar.  Ahogyan Kollár-Solymosi Anita elmondta, számára ez már nagy boldogság.

2018 decemberében megműtötték, mert kiderült, a jobb lába rövidebb, mint a bal, mivel a vápa, azaz a medencecsont nem mélyült ki megfelelően és kicsúszott a helyéről. Lilla 8 hétig gipszben feküdt csípőtől bokáig, amit nagyon jól viselt, egészen a gipsz levételéig. Ekkor nagy fájdalmai voltak, de ezt is túlvészelte anya és lánya. Elölről kezdtek mindent, amit 5 év alatt a pici lány megtanult. Most ismét egy műtétre készülnek. Anita férje Svájcban dolgozik azért, hogy ezeket a beavatkozásokat fizetni tudják. Egyedül, anyaként nehéz helytállni, de ahogy fogalmazott, amíg a kislánya nem adja fel, ő sem teheti, hiszen a gyermeke, küzd, harcol érte, ameddig csak lehet.


Szerkesztőségünk nevében is szeretettel gratulálunk!

Kövessen minket a Facebookon is!