Helyi hírek 2020. augusztus 20. 12:00

Emléktábla őrzi az egykori iskola helyét

Képgaléria
Emléktábla őrzi az egykori iskola helyét
Kiskunfélegyházán a mai piac helyén állt az egykori Fehér Iskola 1818-tól 1950-ig. A városvezetés és a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület augusztus 18-án emléktábla elhelyezésével emlékezett meg a város egyik legrégebbi oktatási intézményéről. Az emléktábla leleplezésekor a megjelenteket Balla László alpolgármester köszöntötte, ezt követően – személyes élményeit is felelevenítve – az iskola történetét dr. Tarjányi József ismertette.

– Talán még vannak közöttünk olyanok, akik a szüleiktől, nagyszüleiktől hallottak a Fehér-iskoláról. Az  édesapám is a valamikor még itt álló Fehér-iskolában tanult meg írni és olvasni! A Fehér Iskola történetét Szalai Gyula múzeumigazgató írta meg 1913-ban. 
Idézem: „Az Egyháztér baloldalán van az úgynevezett fehér-ház, mely egyszersmind az elemi fiú iskola hat osztályát fogadja magába. Ennek az iskolának a története visszanyúlik egészen a település idejéig, mert a közoktatásra a város mindig sokat áldozott. 1768-ban már ez iskola sokat fejlődött s 1779-ben a helytartótanács "Nemzeti Iskolák" czímén a budai kir. tankerület főfelügyelősége alá helyezte. Nagyobb fejlődést adott az iskoláknak Már András kerületi kapitány, kinek buzgólkodása következtében építette fel a város e központi iskolát, a ferenczszállási pusztatemplom még fennálló falainak köveiből. Kiskunfélegyháza városa római katholikus elemi iskoláinak ma 41 tanítója s tanítónője van…”

Dr. Mezősi Károly „Az iskolaügy Kiskunfélegyházán a XVIII. században” című, 1938-ban publikált munkájában az iskola indulásának időpontját 1818-ra teszi.

Fekete János helytörténész 1946-ban a Fehér Iskola épületének háborús sérüléséinek szomorú állapotáról számol be a kiskunfélegyházi levéltárban található, kézzel írt feljegyzéseiben. A város vezetésének döntése értelmében az iskola épületét 1950-ben lebontották, helyén nyitották meg a mai napig működő piacot. A bontás természetesen több évig tartott, az arra járók 1954-ig gyönyörködhettek az épület homlokzatában.

Köszönet városunk önkormányzatának és a Móra Ferenc Közművelődési Egyesületnek, hogy mindent megtesznek Félegyháza kulturális, oktatási múltjának ápolásáért, melynek része a mai táblaállítás. Ezzel is segítik, hogy városunk fiatalsága minél többet tudjon meg környezetéről.

A Fehér Iskola emléktábla Bozóki István nemeslelkű felajánlásaként helyezték el a kiskunfélegyházi piac főbejárata melletti külső falon. 

A falfelület tulajdonosa szóban járult hozzá a tábla elhelyezéséhez. Mindkettőjüknek hálás köszönettel tartozunk – zárta gondolatait Tarjányi József.

Fotó: Fantoly Márton

 

Kövessen minket a Facebookon is!