Helyi hírek 2020. augusztus 20. 14:50

A Szent István-téren emlékeztünk államalapító királyunkra

Képgaléria
A Szent István-téren emlékeztünk államalapító királyunkra
Augusztus 20-án, a Szent István-téren kezdődött a megemlékezés Félegyházán. Ünnepi köszöntőt mondott Csányi József polgármester, ezt követően a város vezetői, civil szervezetei és polgárai koszorút helyeztek el Szent István király szobránál. Ezt követően dr. Várszegi Asztrik, volt pannonhalmi apát celebrálta az ünnepi szentmisét. Ez után érkezett meg a haleszi gazdakörök népviseletbe öltözött küldöttsége az újkenyérrel a templom elé. A megszentelés után az ünneplők a városháza elé vonultak az újkenyér megszegésére.

A városi ünnepségen Csányi József polgármester beszédében elmondta:
– Amint az történelmi könyveinkből ismeretes, Magyarország nyugati világhoz való csatlakozása a kereszténység felvételével lett teljessé, és István királlyá koronázásában nyerte el formai és tartalmi betetőzését az 1000. év karácsonyán.

Géza és Sarolta fia elindult azon az úton, amelyen hite és reménye vezette, majd jöttek a vérben és könnyben úszó századok, amelyek alatt kereszténységünk egyre jobban megerősödött a Kárpát-medencében. Mára már az is nyilvánvalóvá vált, hogy nélküle nem maradt volna meg nemzetünk.

Szent István hite nem egy hirtelen fellángoló érzelem volt, hanem egy kőkemény döntés arról, hogy rá kell állni Isten igéjére. Mindezt megerősítette azzal, hogy országunkat Szűz Mária pártfogásába ajánlotta. És innen, a XXI. század elejéről visszanézve elmondhatjuk, hogy erre a hitre és reménységre nagyon nagy szükségünk volt. Bár alaposan megszenvedtük a múltat, s talán a jövendőt is, eddig megmaradtunk.

Napjainkban egyre erősebben érezzük, hogy világunk rendje minden eddiginél jobban megbomlott. 2020-ban olyan kihívásokkal kellett szembenéznie nemcsak a magyarságnak, de az egész világnak, amelyek eddig elképzelhetetlen helyzeteket teremtettek a kissé elkényelmesedett, hedonizmusba beleringatott generációknak. Ez a mostani vészterhes próbatétel nemcsak országok, városok, intézmények, hanem a családok életét, mindennapjait is alapos kihívásnak tette és teszi ki napról napra, óráról órára. Pedig Szent István hitének és reménységének először a családban kell megfoganni ahhoz, hogy sikerrel vehessük fel a harcot személyes életünk nehézségeivel.

Gondoljunk csak István királyunk intelmeire, amit szeretett fiához, Imréhez írt. Túl azon, hogy ez tekinthető az első magyar földön született irodalmi műnek, megfogalmazódik benne mindaz, amit ma is elvárunk a jobb érzésű családoktól. Az édesapa arra inti fiát, hogy őrizze meg hitét, erősítse meg az egyházi rendet, hozzon igaz ítéletet, legyen türelmes és vendégszerető, hallgasson a tanácsra, kövesse elődeinek példáját, imádkozzék és legyen erényes. Ugye mennyire aktuálisak napjainkban ezek a mondatok, pedig több, mint ezer éve hangzottak el. Kiskunfélegyháza is megszenvedte – talán kevésbé, mint más helyek – az ez évi nagy próbatételt. De nekünk itt lakóknak sem maradt más, mint a Szent Istváni hit és reménység, hogy megmaradjunk az utánunk következő időszakban is, és ne süllyedjünk bele az egyre fenyegetőbb káoszba.

Félegyháza lakossága már hosszú évek óta itt, a Szent István Templom előtti téren tiszteleg államalapító királyunk előtt. Egy olyan szobor árnyékában, amely egyértelműen és pontosan kifejezi a maga rendíthetetlenségével ezt a hitet és reményt. Hunyadi László Szent István-szobra pontosan olyan, mint Köllő Miklós Petőfi Sándora. S ahol két ilyen nagyszerű alkotás magasodik fölénk, ott nem lehet, hogy ne tartsunk ki, ott nem lehet, hogy a bajban ne fogjunk össze. Hiszen segítségükkel szeretett városunk is ezt a hitet és reményt sugallja – zárta gondolatait Csányi József.

s. r.


Fotó: Fantoly Márton
 

Kövessen minket a Facebookon is!