Egészségügy 2020. augusztus 24. 10:00 Forrás: kormanyhivatal.hu

Erős parlagfűszezon közeleg

Erős parlagfűszezon közeleg
Csúszik, de idén sem marad el a parlagfűszezon, és bár a fertőzött területek nem nagyobbak a korábbi évekhez képest, mégis több pollen várható a magasabb növények miatt.

Tíz-tizenöt nappal késik 2020-ban a parlagfű pollenszórásának idénye, így a napokban várható a pollenszórási csúcs. Az időjárástól függően kisebb enyhülés lehet, de a magas parlagfű virágpor-mennyiség szeptember közepéig megmarad.

Noha a parlagfűvel borított területek mérete nem nőtt tavalyhoz képest, a csapadékos június-július kedvezett a gyomnövények növekedésének. Így méretük két-háromszorosa az ilyenkor szokásosnak, emiatt ennyiszer több virágot és virágport bocsátanak ki. A virágporszemek az első fagyokig jelen lehetnek a levegőben.

Már használható a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) naponta frissülő, térképes parlagfűpollen-riasztási rendszere (PPRR), amelynek 
előrejelzése segíti az allergiások felkészülését a  szezonra. Idén a napi előrejelzés mellett már óránként is elérhető a virágpor-koncentráció kijelzése területi szinten.

Továbbra is elérhető az 
NNK pollennaptára, ahol az aktuálisan levegőben lévő pollenekről adnak tájékoztatást.
 

Kövessen minket a Facebookon is!