Helyi hírek 2014. szeptember 23. 11:35

Testvériskola Zimándújfaluban

Képgaléria
Testvériskola Zimándújfaluban
A történelmi Arad megye jelenleg határainkon kívül esik. Magyar lakossága alaposan megfogyatkozott az elmúlt évtizedek viharaiban. Épp ezért küzdenek oly szívós elszántsággal életben maradásukért, magyar voltukért, az ott élők. Ennek a folyamatnak egy nagyon fontos állomása volt az az iskolai névadó ünnepség, amit szeptember 20-án tartottak Zimándújfaluban – számolt be a Móra Ferenc Gimnázium testvériskolájánál tett látogatás élményeiről Rosta Ferenc igazgató.

Az Aradtól 15 kilométerre fekvő falucska nincs ötezer lakosú, s annak is csupán 33 százaléka magyar. Mégis itt működik Arad megye 10 magyar általános iskoláinak egyike, amely hivatott őrizni a magyarság lángját. Ez az iskola Móra Ferenc nevét vette fel és egy bensőséges névadó ünnepséggel és névtábla leleplezéssel tettek hitet a nagy magyar író mellett. Érdekesség, hogy három névadási lehetőség merült fel, de az ott élő szülők és az ottani magyarság határozottan és egyértelműen Móra Ferencet kívánták névadóul.

A névadó ünnepségen jelen volt többek közt Vészits Andrea, az író dédunokája, Király András ottani oktatási államtitkár, Arad városának alpolgármestere Bognár Levente, az erdélyi pedagógusszövetség vezetői, főbb tisztségviselői, iskolák igazgatói, képviselői Erdély ország számos helyéről. Igen nagy megtiszteltetés, hogy az ottani kis falu általános iskola igazgatósága a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnáziumot kérte fel testvériskolának.

Az ünnepi alkalomra a gimnázium ajándékba vitte többek között a névadó nagyméretű pasztell portréját, melyet Horváth Vivien 12/A osztályos tanuló készített, s amely nagy örömöt és elismerést aratott a jelenlévők körében.

A névtábla leleplezését, Bálint Enikő igazgató, Vészits Andrea és Kovács József Zimánd falu alpolgármestere végezte. Az író dédunokája a dédapa gyerekkorát próbálta a hallgatóság elé vetíteni. A pedagógusok legfőbb feladata ma is a hátrányos helyzetű gyermekek megsegítése kell hogy legyen. Neveljenek minden Móra Ferkóból a nép, a társadalom számára hasznos embert! Vészits Andrea ezután köszönetet mondott a névválasztásért, s abban reménykedett, hogy idővel minden diák megpróbál felnőni az iskola névadójához.

Jó volt akkor Zimándújfaluban lenni!


R. F.
 

Kövessen minket a Facebookon is!