Helyi hírek 2014. szeptember 23. 12:15

Éjszakai látogatók a Szent István Templomban

Képgaléria
Éjszakai látogatók a Szent István Templomban
Az országos ARS SACRA fesztivál keretében nagyon sok templom és egyházi intézmény nyitja meg „éjszakai” kapuit a nagyközönség előtt különféle irodalmi, zenei és egyéb művészeti rendezvények felvállalásával. Több éves hagyomány már, hogy a félegyházi Szent István Templom is csatlakozik a „Templomok Éjszakája” elnevezésű rendezvénysorozathoz.

A Szent István Templomban szeptember havának harmadik szombat éjszakáján nyíltak meg a kapuk a nagyközönség előtt. Szeptember 20-án a szentmise után 20 órától kezdődött a programsorozat egy nagyszabású kiállításmegnyitóval. A kecskeméti képzőművészek „Isten tenyerén II.” című 67 alkotásból álló bemutatóját ifjú Gyergyádesz László művészettörténész szakavatott megnyitójával ajánlotta a közönség figyelmébe. A kiállító művészek: Balanyi Károly, Gyalai Béla, Horváth Judit, Hollósy Katalin, Kalmárné Horóczi Margit és Szabó Pál.

Ezután következett a templom új kántorának, a félegyházi Fazekas Tamásnak a bemutatkozó orgona koncertje, majd a Palesztrina kamarakórus előadását vezényelte Szatmári Imre karnagy, nyugalmazott kántor. A Szent István- templom és a Móra Ferenc Gimnázium dicsőítő csoportjának műsora már a modernebb egyházi zenéről szólt, majd a Constantinum Intézmény színjátszó köre Tóth Csaba tanár vezetésével „A diktatúra diktálásban” címmel mutatta be műsorát. A közönség közben folyamatosan ismerkedhetett a templom padlásával és a templomtoronnyal. A harang és a harangjátékok szakavatott ismerője, Szabó-Szűcs József várta az érdeklődőket a „magasabb régiókban”. A toronyóra működéséről tartott előadásával Kovács Gyula órásmester nyűgözte le a látogatókat.

Az éjszaka mozgalmassága - éppúgy mint tavaly - ,csak jóval éjfél után csitult. A kiállítás még egy hónapig látogatható a templom nyitvatartási rendje szerint, a szentmisék ideje alatt, illetve egyéb esetben időpont-egyeztetéssel a plébánia telefonszámán: 06 76/467-039

R. F.
 

Kövessen minket a Facebookon is!