Helyi hírek 2020. szeptember 3. 15:00

Béke-tér – ami a tudósításokból kimaradt…

Béke-tér – ami a tudósításokból kimaradt…
Augusztus 20-án, délután 6 órakor adták át a gyönyörűen felújított főteret városunknak. Nagy öröm ez mindannyiunknak. Őszinte köszönet jár érte mindazoknak, akik a tervezésben, a szervezésben és a munkálatokban részt vettek, a legnagyobbaktól a legegyszerűbb munkásokig. Sok mindent megírtak az átadás kapcsán, de egy lényeges dolog kimaradt a tudósításokból. Feltételezve, hogy nem csak díszletnek lettem meghívva az átadáshoz, szeretném, ha mindenki tudná, hogy az új főteret nemcsak átadták a város polgárainak, hanem Isten áldását is kértük rá.



Mert a tér, önmagában véve csak egy hely – bármily szépen is lett kialakítva – jelentősége azáltal lesz, hogy mit kezdünk vele. Manapság túl sok olyan teret látni a médiákban a világ minden részéről, amelyeket az elszabadult indulatok, a zavargások, a rendbontások, a szobordöntögetések és a gyűlölet borítanak be. A Tér-nek csak akkor van értelme, ha Élet-Térré változik. Az élettér pedig a találkozások helye. A találkozásokból kapcsolatok, a kapcsolatokból közösségek: családi és társadalmi közösségek jöhetnek létre. A közösségekből éltető és megtartó erő fakadhat.



A kulturált környezet, a szépség és a funkcionalitás elősegíti, hogy a tér élettérré váljon, de végső soron a dolog rajtunk múlik, a nagyobbik részt nekünk kell hozzátennünk. A mi terünket elődeink Béke Tér-nek nevezték el. Azon kell dolgoznunk, hogy valóban az lehessen. Hogy mindenki számára, aki idejön, nyugalmat, felüdülést, pozitív közösségi élményt jelenthessen ez a hely. Ehhez kértük Isten áldását, kegyelmi segítségét, és ehhez kérjük minden jó szándékú ember hozzáállását is!

Rónaszéki Gábor plébános
Sarlós Boldogasszony Főplébánia

 

Kövessen minket a Facebookon is!