Helyi hírek 2020. szeptember 7. 14:00 Forrás: Magyar Közút Nonprofit Zrt. Kommunikációs osztály

Tisztítsuk meg az Országot! – videóval

Nagyszabású projektet indít a kormány Tisztítsuk meg az Országot! elnevezéssel a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv keretében. A cél, hogy több közreműködő szervezettel közösen felszámolják az elmúlt évtizedekben felhalmozódott, illegálisan lerakott hulladékokat.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a közreműködő szervezetek mindegyikénél kiválasztott egy olyan helyszínt, amely alkalmas lehet a hulladék felszámolásához szükséges intézkedések elemzésére. Az első pilot projektek a Magyar Közút Nonprofit Zrt. által kezelt úthálózat melletti területen valósultak meg. Ezen akciók tapasztalata és az elmúlt időszakban végzett részletes, országos felmérések alapján a közútkezelő elkészítette az állami, országos közúthálózat melletti területek szennyezettségi térképét.



Általánosságban elmondható, hogy a Magyar Közút Nonprofit Zrt. az elmúlt 5 évben évente átlagosan mintegy 11 ezer tonna, döntő többségében illegálisan kidobott hulladékot gyűjtött össze és szállított el biztonságos lerakókba az országos, 32 ezer kilométeres közúthálózat területéről. A társaság az elmúlt 10 évben számos önálló országos szemétgyűjtési, szemléletformáló akciót szervezett több tízezer önkéntes bevonásával, és csatlakozott olyan nagy kampányokhoz, mint a „TeSzedd!”. A közútkezelőnél a saját munkavállalókon kívül a társaságnál dolgozó, a közfoglalkoztatotti programban szereplő több száz ember is kiemelten foglalkozik szemétszedéssel, továbbá az Országos Polgárőr Szövetség tagjai is aktívan segítenek fellelni az illegális hulladéklerakókat az állami utak mentén.

A Tisztítsuk meg az Országot! program 2020 májusi előkészítésekor előzetesen feltérképezték a közútkezelő által üzemeltetett úthálózat mentén található illegális hulladéklerakásokat. Néhány hete két helyszínen, Ráckeresztúrnál az M6-os autópálya mellett, míg Gyálnál az M0-s autóút térségében jelöltek ki a szakemberek 1-1 helyszínt, ahonnan több száz köbméternyi illegális hulladékot szállítottak el. Az itteni tapasztalatok és az országosan korábban megjelölt helyszínek aktualizálása alapján elmondható, hogy az országos úthálózat mentén jelenleg fellelhető illegális hulladék mennyisége a folyamatos gyűjtési és szállítási munkák mellett is eléri a 4300 köbmétert. A nagy mennyiségű hulladék összetétele, jellemzően kevert, lakossági lom és építési hulladék található benne.



A Tisztítsuk meg az Országot! program eddigi tapasztalatai alapján Boros Anita, a projekt lebonyolításáért felelős ITM építésügyért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára elmondta, hogy az illegális hulladéklerakások időről időre újratermelődnek, ezért ez egy állandóan aktuális probléma Magyarországon. A tapasztalatok szerint ahol egyszer illegális hulladékot helyeznek el, ott újból megjelenik a hulladék, sok esetben nagyobb mennyiségben, mint az első alkalommal. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az M6-os autópálya mellett egy igencsak szennyezett szakaszt választott ki. Vizsgálják, hogy az található hulladék milyen mennyiségű, minőségű, tartalmaz-e veszélyes anyagokat, illetve, hogy milyen kapacitások szükségesek a területek megtisztításához. Az egyik legnagyobb kihívás egy olyan rendszer létrehozása, amivel az újabb illegális lerakás megelőzhető lesz
 hangsúlyozta az államtitkár.

Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója az eddigi pilot projektek megvalósítása kapcsán hozzátette:
– 
94 mérnökségünk szakemberei átlagosan csaknem egy hónapot csak szemétszedéssel és a hulladék elszállításával töltenek, ami jelentős mértékben lefoglalja a humánerőforrás-kapacitásainkat, nem mellékesen hatalmas költségeket is felemészt. Évente átlagosan több mint 1 milliárd forintba kerül az út menti és a pihenőhelyeken kihelyezett szemét összegyűjtése és elszállítsa. Bízunk benne, hogy a projektjeink kiértékelésével és a folyamatos munkavégzésekkel hozzá tudunk járulni a program sikeres előkészítéséhez és lebonyolításához. Egyúttal arra kérek minden közlekedőt, hogy tegyünk együtt útjaink tisztaságáért, fogjunk össze az illegális szemetelés ellen, hogy az út menti területek is tisztábbak legyenek!



A Magyar Közút Nonprofit Zrt. pilot projektjeiről szóló és a legfrissebb, út menti szennyezettségi térképet is bemutató videó a társaság hivatalos Youtube oldalán érhető el: 

https://www.youtube.com/watch?v=85ghRAsySAM&feature=youtu.be

 

Kövessen minket a Facebookon is!