Gazdaság 2020. szeptember 9. 10:30

Újabb fejlesztésekkel erősíti piaci pozícióját a Félegyházi Pékség

Képgaléria
Újabb fejlesztésekkel erősíti piaci pozícióját a Félegyházi Pékség
– Kemény hónapok vannak mögöttünk. Olyan helyzettel kerültünk szembe, amire nem számítottunk és nem is gondoltuk, hogy ez velünk megtörténhet. A koronavírus világjárvány kapcsán vállalkozásunk forgalma a tavasszal 35 százalékkal esett vissza. Ez elsősorban saját 85 üzletünkben jelentkezett, ahol 450 kollégánk dolgozik. Egyes bolttípusoknál a visszaesés elérte a 60 százalékot – idézte fel a tavaszi Covid-járvány következményeit Gulyás István tulajdonos, ügyvezető-igazgató annak apropóján, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztertől 282 millió forintos állami támogatásról szóló okiratot vett át szeptember 7-én, hétfőn. A versenyképesség-növelő támogatás felhasználásával – összesen 649 millió forintból – a félegyházi vállalat olyan, merőben új gyártási technológiát vezet be, amellyel külföldi cégek termékeit válthatja le a hazai piacon – tudtuk meg.

A támogató okirat átadását jelen volt Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, az Országgyűlés alelnöke, dr. Budai Gyula miniszteri biztos, Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség elnöke és Csányi József, Kiskunfélegyháza polgármestere.

Gulyás István a Félegyházi Pékség Kft. utóbbi hónapjairól elmondta: a hirtelen jött válságra a beszerzések és beruházások háttérbe szorításával reagáltak, fő céljuk pedig a cég működésének stabilizálása és a munkahelyek megóvása lett. A munkaidő csökkentésével, a munkavégzés átszervezésével és a kormánytól kapott csökkentett munkaidős támogatással vészelték át a kritikus időszakot, és szeptembertől a cég mintegy 1000 munkatársa újra a koronavírus előtti munkarendben dolgozik. Mindezek mellett – fogalmazott a cégvezető – a nyár végére erősebben jött ki a válságból a cég, mint ahogyan belement. A hirtelen jött változásoknak és a hetek alatt átalakuló nemzetközi kereskedelemnek köszönhetően ugyanis új piacokra is sikerült belépniük. A magyar családi vállalkozásnak olyan innovatív, Magyarországon egyedülálló technológiát sikerült kifejlesztenie és bevezetnie az új beruházással, amely költséghatékonysága miatt jóval versenyképesebb a külföldi konkurenseknél. A 600 millió forintos projekttel a Félegyházi Pékség bővíti kapacitásait, a legmodernebb technológiák és gépsorok alkalmazásával versenyképességét nem csak a hazai, de idővel a közép-európai régió piacain is növelni tudja.

Szijjártó Péter a világjárvány második hulláma kapcsán hangsúlyozta, hogy a kormány intézkedései Magyarország, a magyar emberek, és a magyar gazdaság védelmét szolgálják. Mint mondta, a munkanélküliség elleni harcban a kormány legjobb szövetségesei az olyan, beruházások mellett döntő vállalkozások, mint például a Félegyházi Pékség. A miniszter hangsúlyozta, hogy országszerte 140 élelmiszeripari cég jutott versenyképesség-növelő támogatáshoz, ebből 42 Bács-Kiskun megyei. Ezek a térségbeli vállalatok 20 milliárd forint értékű beruházást valósítanak meg a közeli jövőben, amivel 6700 munkahelyet őriznek meg. Mindezt a kormány 9,8 milliárd forinttal támogatja. Kitérve a megye vállalatainak kiemelkedő teljesítményére a külgazdasági miniszter emlékeztetett arra is, hogy Bács-Kiskun megyében az utóbbi tíz évben az ipari termelés megnégyszereződött, a munkanélküliség pedig 11-ről 6 százalékra csökkent.

T. T.
 
Fotó: Fantoly Márton

 

Kövessen minket a Facebookon is!