Helyi hírek 2020. szeptember 12. 08:00

A tökéletes pillanat nem mindig valóságos

A tökéletes pillanat nem mindig valóságos
A Móra Ferenc Művelődési Központ művelődésszervezője, a rendezvények nagy pillanatainak megörökítője, a városi kreatív anyagok segítője, ő az, aki tevékenyen közreműködik a Tourinform Iroda képes kiadványainak megvalósításában. Rengeteg fotója köszön vissza ránk Kiskunfélegyházán és talán nem is tudjuk, hogy Patyi Zoltán készítette őket. Sok-sok téma érdekli, a látásmódja egészen egyedi. Végigjárta a ranglétrát, egészen az alapoktól kezdte és nem is akármilyen műfajban.


Virtual tuningnak hívják azt az eljárást, amikor egy autóról készült képet a Photoshop segítségével átépítenek. Leültetik, felnit cserélnek rajta, üveget színeznek, matricákkal látják el. Nagyon magas szinten is lehet ezt a műfajt művelni, számos hazai és külföldi mestere van. Ez ragadta magával annak idején Zolit és innen indult minden.


– Egy idő után azok a fotók, amiket kiadványokban láttam, már nem nyerték el a tetszésemet, így kezembe vettem a dolgot és a megdolgozandó alapképeket is én kezdtem gyártani – mondta.

Így kezdődött a fotózás 2010-ben, bár az autós téma máig nagyon közel áll a szívéhez, de mindez megmaradt hobbinak. Az autófotók után jöttek a rendezvények, először a helyi szórakozóhelyek éjszakai vendégeit örökítette meg. Két évig dolgozott így, állítása szerint nagyon sok tapasztalattal gazdagodott ez idő alatt.

Megalakult az ARTzone Photography Facebook- és Instagram-oldal. 2013-ban kapott állást a Móra Ferenc Művelődési Központban, azóta az intézmény által szervezett rendezvények fontos pillanatait örökíti meg. A rendezvényeken nagyon otthonosan mozog, gyakorlatilag eggyé válik a tömeggel és a pillanattal, észre sem veszik, hogy jelen van.

A későbbiek meghozták a tapasztalatot az esküvői fotózás, a portréfotózás, keresztelők, családi albumok tekintetében is. Itt tanulta meg, hogy ahhoz, hogy jó képek készüljenek, meg kell ismerni az alanyt. Tudni kell, hogy mi jár a fejében, mi az, amivel azonosulni tud majd a képek láttán.

– A tökéletes képet keresem, de valószínű, hogy nincs olyan. Ahhoz lehet, hogy a valóságtól el kell rugaszkodni egy kicsit. Meg akarom mutatni azt a világot, ami örömmel tölti el az embereket, ez pedig nem mindig a hétköznapi valóság – vallja.

Rengeteg képet készít egy fotózás alkalmával, ezekből gyakran kevesebb, mint a fele az, ami megfelel a saját magával szemben támasztott követelményeknek. Számára a témában nincs tabu. Bármi jöhet. A munkák kezdetén volt némi zavar benne, amikor meztelen testet kellett megörökíteni, ma már ezt is tudja kezelni. Nagy kihívásként élte meg, amikor 38 hetes terhes, meztelen hölgyet fényképezett a párjával, teljesen egyedi környezetben.

Ló és lovasa fotókon is megtanulta már, hogy mi a fontos. Nemcsak megmutatni az állat és ember közötti ősi, bizalmi kapcsot, hanem szakmai szempontok szerint arra is figyelni, hogy a ló anatómiája hangsúlyos legyen, a lábtartása megfelelő szögben köszönjön vissza a képen. 

Folyamatos tanulásnak él meg minden új helyzetet, naponta képzi magát. Véleménye szerint sok témában mozog otthonosan, de amellett, hogy ez előnye, kihívásként is tekint rá: nehéz kiemelkedően magas szinten foglalkozni egy-egy dologgal. Szertartásszerűen dolgozik, szerinte nem lehet mindig spontán, hiszen az adott esemény előkészületeket igényel, gondolkodást, tervezést. Éppen ezért nem jellemző, hogy nyaraláson összeszereli a fényképezőgépét, olyankor ő is telefonnal alkot.

Sok-sok terve van a jövőt illetően, vannak benne képlékeny dolgok is, de amiben egészen biztos: 10 év múlva is ott lesz a fényképező a kezében.

Z. A.

 

Kövessen minket a Facebookon is!