Egészségügy 2020. szeptember 8. 15:00

Egészségnapot tartottak a hétvégén

Képgaléria
Egészségnapot tartottak a hétvégén
Idén először egészségnapot tartott Kiskunfélegyházán az Egészségfejlesztési Iroda, a Kiskunfélegyházi Védőnői Szolgálat és az Egészséges Félegyházáért Egyesület szeptember 5-én, szombaton a Móra Ferenc Művelődési Központban. A rendezvényen lehetőség nyílt többek között jógázni, előadásokat meghallgatni testi és lelki egészség témakörben, állapotfelmérésen és kockázatbecslésen részt venni, valamint interaktív eszközök segítségével ismerkedni a dohányzás káros hatásaival. A már megszokottnak mondható egészséges ételek kóstolója sem maradhatott el.

Tóth Katalin, az Egészségfejlesztési Iroda vezetője eredményesnek értékelte a napot. Mint elmondta, az elmúlt két évben nagy hangsúlyt fektettek a prevencióra, aminek idén ily módon látható az eredménye. A szűrővizsgálatok iránt mutatott érdeklődés és a megjelentek visszajelzései arról árulkodnak, hogy nagy szükség van a rendezvényre. Amennyiben a járványügyi helyzet lehetővé teszi, évente több alkalommal is.

A rendezvényt nagyon pozitív mutatókkal zárták: a Magyar Máltai Szeretetszolgálat tüdőszűrő busz szolgáltatását 142 fő vette igénybe, prosztata daganatszűrésen 70 fő, emlődaganat szűrésen 99 fő vett részt. A véradást 69-en, az életmód tanácsadást 95-en választották. Az EFI-Esték sorozat szombati vendége Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője volt, aki előadást tartott A járvány, és ami utána következik címmel. Az eseményen 150 fő jelent meg. Megállapítható, hogy Kiskunfélegyháza lakossága nyitott az egészségértés, egészségtudatosság érdekében szervezett programok iránt. Szívesen csatlakoznak az Egészségfejlesztési Iroda által szervezett sporteseményekhez, de a pszichológiai tanácsadás lehetőségét és fontosságát is egyre többen ismerik fel.

Az Egészségnap gyakorlati megvalósítói voltak a kiskunfélegyházi Egészségfejlesztési Iroda munkatársai, a Kiskunfélegyházi Védőnői Szolgálat dolgozói, az Egészséges Félegyházáért Egyesület tagjai, a Móra Ferenc Művelődési Központ munkatársa, valamint önkéntes középiskolás diákok.

A program az Európai Unió támogatásával, az Új csillag születik – Komplex környezet-és egészségfejlesztési program Kiskunfélegyházán” elnevezésű, TOP-5.2.1-15-BK1-00002 számú projekt és az EFOP-1.8.19-17-2017-00006 azonosítószámú „EFI iroda létrehozása a Kiskunfélegyházi Járásban” című pályázat részeként valósult meg.

Z. A.

Fotó: Patyi Zoltán - ArtZone Photography
 

Kövessen minket a Facebookon is!