Helyi hírek 2020. szeptember 9. 08:00

Sporttal nevelni

Sporttal nevelni
Nagy Krisztián rendőr főhadnagy és thai boksz edzőnek a Kiskunfélegyháza Város Sportjáért kitüntető díjat adományozta a képviselő-testület. Krisztiánt a sportban elért kiváló eredményei mellett elhivatott edzői munkájáért is jutalmazták.

– Hogyan ismerkedett meg a thai boksszal?

– Mindig nagyon szerettem sportolni. Gyermekként testnevelő, vagy személyi edző szerettem volna lenni, de aztán az élet a rendőri pálya felé sodort. A középiskolai testnevelő tanárom tehetségesnek ítélt a sportokban, csupán azt kifogásolta, hogy túl merev vagyok. Körülbelül 16 éves koromban Holló József thai boksz edző a szárnyai alá vett és rövid időn belül nem csak a boksz, hanem a thai kultúra is szerelem lett számomra.



– Mi tetszett meg ebben a sportban?

– Nem csak a kezdeti merevség tűnt el a nagy szorgalommal végzett gyakorlatok eredményeként, de elkezdtem élvezni is ezt a fegyelmet és pontosságot igénylő mozgásformát. Kiváló csapatba kerültem, ahol mindenki segítette a másikat. A versenyzés is hamar beindult, tetszett az ilyenkor felszabaduló endorfinlöket, ami még jobb teljesítményre sarkallt. A korombeliek videojátékoztak, de engem a félmaraton lefutása érdekelt. Sok válfaját kipróbáltam a küzdősportoknak, de ez fogott meg igazán. A további versenyzés mellett céljaim közt szerepel, hogy minél több gyerekkel és felnőttel tudjam megismertetni a mozgás szépségeit és előnyeit. Többek között azt, hogy hosszútávon kiváló befektetés az egészség megőrzésébe, egy teljes életbe. A tanítványaimmal szemben a legszigorúbb elvárásom, hogy soha ne éljenek vissza a testi és technikai fölényükkel. Aki ezt a szabályt nem tartja be, netán rendőrségi ügybe keveredik, annak nincs helye közöttünk. Ezt tiszteletben is tartják. Nemcsak a testükre, hanem a lelkükre is nagyon oda kell figyelni ezeknek a gyerekeknek. Igyekszem beléjük plántálni, hogy mindent megbeszélhetnek velem és egymással, ne legyen olyan sértés, vagy félreértés, ami miatt esetleg kimaradnak a csapatból.

– Thaiföldi edzőtáborokon mélyíti rendszeresen a tudását. Mit adnak ezek az utak?

– Öt évvel ezelőtt határoztam el először, hogy keresek egy önköltséges edzőtábort Thaiföldön. Hosszú időt vett igénybe, mire összeállt a teljes utam. Mivel első alkalommal repültem és nem is nagyon voltam korábban külföldön, nem tudtam mit várhatok tőle. A hosszú úton igyekeztem lelkiekben is felkészülni az egyhónapos előttem álló kalandra. Megérkezésemet követően rögtön megtapasztaltam a thai emberek segítőkészségét és vendégszeretetét.  Nagyon sokat fejlődtem az ott töltött idő alatt. A kultúra, az ételek és a szokások is mély benyomást tettek rám. Annak ellenére, hogy a tengerpart nem volt túlságosan messze a szállásomtól, csupán pár alkalommal sikerült eljutnom oda. Fontosabb volt az edzés és a bizonyítás. Azóta már többször jártam Thaiföldön edzőtáborban, és mindig nagy élményt nyújt. Remélem, a jövőben lesz még lehetőségem ellátogatni ennek a sportnak az őshazájába.

V. B.  

 

Kövessen minket a Facebookon is!