Kultúra 2020. szeptember 9. 16:00

Élménydús szüreti mulatság Kiskőrösön

Élménydús szüreti mulatság Kiskőrösön
Családias keretek között tartották meg ebben az évben szeptember 5-én és 6-án Kiskőrösön a szervezők – Kiskőrös Város Önkormányzata, Kőrösszolg Nonprofit Kft., Kiskőrös Városért Alapítvány, Kunság – Média Nonprofit Kft., valamint Kiskőrös Város Szlovák Nemzetiségi Önkormányzata – a szüreti fesztivált.

A Szüreti Mulatság 2020 rendezvény délelőttönként a gyermekeknek kínált ingyenes programokat, délután a város főterén felállított nagyszínpad a zenés, táncos produkcióknak adott helyet. Ebben az évben a szervezők úgy döntöttek, hogy a helyi fellépőknek kínálnak bemutatkozási lehetőséget.Természetesen a kulturális programok között több kiállításmegnyitó is helyet kapott, így pénteken a 10 éves Ágnes Galéria tulajdonosa, Lászlóné Takács Ágnes lepte meg az érdeklődőket Komjáti Anett alkotásaival, valamint az azt követő koncerttel, amely a Hufbau-Akker Építőpont ügyvezetője, Endrődi Ferenc támogatásával valósult meg.Kunhegyesi Ferenc cigány kiskőrösi festőművész 50. születésnapja alkalmából nyílt kiállítás festményeiből a művelődési központban, valamint grafikáiból a katolikus templomban. A Pátria kiállítótermében pedig Kőrösi Tamás képeit lehetett megtekinteni.A tánc művelői minden korosztályban bemutatkoztak, délelőttönként Csiri-biri babatorna várta a kicsiket, akik a légvárakban és a Répa Retek Mogyoró duó és a Langaléta Garabonciások interaktív programján is ugrálhattak. Színpadra léptek a KEVI Petőfi Sándor Általános Iskola német nemzetiségi másodikos osztályának tanulói, a Kiskőrösi Néptáncegyüttes és a Szó-La-M AMI növendékei, a Szivárvány Néptáncegyüttes, akik szombaton táncházat is tartottak, de láthatták a mazsorett csoportok, a G-Flow tánciskola növendékeinek, valamint a Senior Örömtánc csoport produkcióját is.

A zene szerelmesei sem maradtak élmény nélkül, az ünnepélyes megnyitóhoz kapcsolódva Kiskőrös Város Fúvószenekara adott ízelítőt repertoárjából, Csizmadia Anna és zenekara a táncházprogramhoz társult koncertjével, a könnyűzenei stílus kedvelőit pedig a Music Story, utcabál Gmoser Bandival, Markó Nanival és Kothencz Lalival, retró buli DJ Saullal, Spakli Night Kelemen Istivel és Komlósi Gyurival, a Nincs Ott Semmi zenekar várta. A rendezvényt a Szilveszter Társulat előadása zárta.

A Kiskőrösi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében az idén sem maradt el a Sztrapacska udvar. A szorgos kezű szlovák asszonyok krumplis pogácsával, káposztás és brindzás sztrapacskával kínálták az embereket.

Domonyi László polgármester a megnyitó köszöntő- és rendezvényzáró beszédében is kihangsúlyozta az idei programok családias voltát. Külön kiemelte, hogy a járványügyi szabályokat és előírásokat betartva, talán külsőségeiben nem annyira látványos, de mégis az összetartozást erősítő rendezvényt szerveztek az idén.

Aki vásárfiát akart hazavinni, a kiskőrösi kézművesek standjainál megvásárolhatta, aki nem hozott magával ennivalót, a kiskőrösi vendéglátóknál csillapíthatta éhét-szomját.

Megnyitott a Borutca is, Kiskőrösről a Szentpéteri Borpince, az István Borház és a Vass Borászat, Soltvadkertről a Font Pincészet és Frittmann Borászat, Kecelről a Csanádi Szőlőbirtok, Tabdiról a Sinkovicz és Kiss Borászat kínálta mindkét nap a borait.Kiskőrös Város Képviselő-testülete minden évben odaítéli egy kiváló szakembernek a „Kiskőrös Város Szőlészetéért és Borászatáért”-díjat. Ebben az évben a több évtizede kimagasló szőlész-borász tevékenységet folytató Kunföldi Pál érdemesült erre az elismerésre. A Kiskőrösi „Gondűző” Borlovagrend, Kiskőrös Város Hegyközsége, valamint Kiskőrös Város Önkormányzata szervezésében az ítészek nemrégiben kiválasztották Kiskőrös Város Borait. Ezek a borok egy éven keresztül fogják reprezentálni a hazai és külföldi rendezvényeken a város borait.2020-ban „Kiskőrös Város Bora” címet: fehér bor kategóriában: Cserszegi Fűszeres (2019) borával az István Borház Kft. kapta. Rozé kategóriában a Szentpéteri Borpince Néró rosé (2019) bora, vörösbor kategóriában pedig a Vass-Bor Kft. Cabernet Sauvignon (2019) bora lett „Kiskőrös Város Bora”. A díjakat vasárnap a nagyszínpadon adták át ünnepélyes keretek közt.A rendezvény főtámogatója a Szerencsejáték Zrt. volt.      


 

Kövessen minket a Facebookon is!