Helyi hírek 2020. szeptember 15. 08:00

Tanulás, élmények és barátságok nemzetközi környezetben

Képgaléria
Tanulás, élmények és barátságok nemzetközi környezetben
32 szerencsés fiatal vehetett részt az Erasmus+ program támogatásával megvalósult ifjúsági cserén, Velencén, augusztus 11-e és 17-e között, amelyet az izlandi Healthy Life Integration és a magyar Natura Hungarica Alapítvány szervezett. A programban francia, izlandi és magyar, többségében kiskunfélegyházi diákok voltak jelen, mivel a világjárvány miatt a macedón diákoknak nem nyílt lehetőségük az országba való beutazásra.

De mi is az ifjúsági csere? Hogy kell ezt elképzelni? Résztvevőként annyit mondhatok, hogy egy életre szóló, felejthetetlen és fantasztikus élmény. Kicsit hivatalosabban megfogalmazva, az ifjúsági csereprogramokon a fiatalok lehetőséget kapnak arra, hogy egy kis időt együtt töltsenek más országokból származó fiatalokkal, és közös projekteken dolgozzanak velük. Ez kiváló alkalom arra, hogy ismeretségeket kössenek a fiatalok külföldi kortársaikkal, valamint az idegen nyelvek tanulását is segíti.

Ezen ifjúsági cserén bátran állíthatom, hogy rengeteget tanultunk. Megismerhettük a különböző országok kultúráit, az emberek habitusát, valamint nem utolsó sorban mindenki megismerte még jobban saját magát. Az elfogadás és szeretet, amely egy ilyen csereprogramban megmutatkozik, hatalmas önbizalmat ad a résztvevő diákoknak, segít abban, hogy megnyíljanak mások előtt és feltétel nélkül elfogadják egymást. A szervezett programokon mi is igazi csapattá kovácsolódhattunk. Együtt küzdöttünk a sárkányhajó-versenyen, közösen körbebicikliztük a Velencei-tavat, ellátogattunk Székesfehérvárra és Budapestre. Ezen felül tréningeken vehettünk részt, amelyeken megtanulhattuk, hogyan kezeljünk kellemetlen szituációkat, hogyan küzdjük le félelmeinket és hogyan láthatjuk pozitívan a világot.

A külföldi diákok le voltak nyűgözve országunk szépségén, imádták a magyar konyhát és várják, mikor látogathatnak újra hazánkba.

Szívből ajánlom mindenkinek, vegyen részt ifjúsági csereprogramokon, hisz felemelő élmény és érzés egy multikulturális közösség tagjává válni.

Írta: Bálint Fanni, a Natura Hungarica Alapítvány csapatának oszlopos tagja

 

Kövessen minket a Facebookon is!