Helyi hírek 2020. szeptember 16. 08:00

Folytatják az aláírásgyűjtést a nemzeti régiókért, Székelyföldért

Folytatják az aláírásgyűjtést a nemzeti régiókért, Székelyföldért
Erről sajtótájékoztatón számolt be Kiskunfélegyházán Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője és Kis-Szeniczey Kálmán, az LMP helyi önkormányzati képviselője. Mivel a vírus terjedése miatti korlátozások nehezítették az aláírásgyűjtést, ezért az Európai Bizottság meghosszabbította a határidőt november 7-éig.

A frakcióvezető a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Székely Nemzeti Tanács a múlt év tavaszán indította el a nemzeti régiók védelmében az európai polgári kezdeményezését. Látható volt, hogy nagyon nehezen indult el, és az aláírások száma csak szerényen gyarapodott. Az LMP frakciója az országgyűlés elé terjesztett egy parlamenti határozati javaslatot, ami arról szólt, hogy az országgyűlés fejezze ki támogatását, és pártoktól függetlenül álljanak az ügy mellé. A kezdeményezést siker koronázta, a kormánypárti és ellenzéki pártok is csatlakoztak, és példátlan módon egyhangú 158 igen szavazattal az országgyűlés elfogadta az indítványt. Ezt követően egy kisebbfajta csoda valósult meg, melyben valódi magyar összefogással, a májusi határidőig több mint 1 millió aláírás gyűlt össze.



Fontos azt tudni, hogy nem elég 1 millió aláírást gyűjteni ahhoz, hogy sikeres legyen a kezdeményezés, hanem hét európai uniós országban egy meghatározott számú kvótát el kell érni. Noha Szlovákiában, Romániában és Magyarországon sikerült ezt teljesíteni, négy további országban is meg kell valósítani – részletezte a sajtótájékoztatón Keresztes Lóránt.

Kis-Szeniczey Kálmán
 a párt megyei elnöke, január végén, Kiskunfélegyházán is önálló képviselői indítványt tett annak érdekében, hogy a város önkormányzata, a képviselőtestület álljon mellé az európai polgári kezdeményezésnek, a nemzeti régiókért. A február 6-ai képviselő-testületi ülés egyhangú szavazattal ezt el is fogadta. A város tehát támogatta és támogatja az aláírásgyűjtést. A párt arra buzdít mindenkit, hogy aki
még nem tette, az jelezze támogató szándékát az irdala.hu oldalon. Azt is kéri a támogatóktól, hogy saját lehetőségeikhez mérten keressék meg határokon túli baráti, családi és civil kapcsolataikat is, biztatva őket az aláírásra.

s. r.

 

Kövessen minket a Facebookon is!