Helyi hírek 2020. szeptember 16. 10:00

Tánccal segítik egészségük megőrzését a gátéri asszonyok

Képgaléria
Tánccal segítik egészségük megőrzését a gátéri asszonyok
Minden kedden összegyűlnek egy órányi táncra a javarészt nyugdíjas korú gátéri asszonyok a helyi faluházban. A foglalkozást Kocsisné Móczár Julianna vezeti, aki kérdésünkre elmondta, hogy először a televízióban hallott a szenior örömtáncról, bár akkor még nem gondolta, hogy ilyen sokat jelent majd az ő életében is valaha ez a mozgásforma.

Aztán később, ahogy teltek a nyugdíjas évei, egy budapesti barátnője révén jutott el egy ilyen foglalkozásra és rögtön magával ragadta. Mindamellett, hogy örömforrás, egyedülálló módon segíti a demencia megelőzését, és bizonyítottan segít megelőzni az Alzheimer-kór kialakulását. Alaplépései nagyon kíméletesek az izmok, ízületek számára, a mini koreográfiák kiváló memória- és orientációs gyakorlatok.

A gátéri csoportlétszám mindig változó, nem marad le senki semmiről, hiszen az ingyenes foglalkozások során vannak ismétléses részek és új koreográfiák is. Mindenki a saját üteme szerint halad, nincs teljesítménykényszer, csak sikerélmény. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a sok mosoly és vidámság, ami egy-egy foglalkozást végigkísér. Alsó és felső korhatár nincs, többen a nyolcadik x-en túl kezdtek el járni a csoportba.

– A gátéri asszonyok nagyon aranyosak és ügyesek. Öröm velük táncolni – mondta Kocsisné Móczár Julianna.

A csoport tagjai hozzátették, hogy bizony a fájós láb sem jut eszükbe, amikor táncolni jönnek.

– Vidámak vagyunk és kinevetjük, ha valami elsőre nem sikerül. Nagyon jó együtt lenni, Julika sok vidámságot hozott Gátérra – mondták.

Z. A.

 

Kövessen minket a Facebookon is!