Helyi hírek 2020. szeptember 19. 08:00

Nem csak megörökíteni, védeni is akarom a természetet - képgalériával

Képgaléria
Nem csak megörökíteni, védeni is akarom a természetet - képgalériával
– Egészen fiatal koromban, tízévesen kaptam egy Zenit fényképezőgépet apukámtól. Ő volt az, aki mindig kivitt a természetbe. Azt mondta, hogy először tanuljam meg a madarak hangját, mert akkor tudom, hogy hogyan fog viselkedni, hova száll. Általában a Tőserdőt jártuk közösen, de voltunk a Bakonyban is. A karanténos időszak nekem jól jött. Reggeltől estig kint voltam a természetben. Szerencsére ebben Csilla, a feleségem is nagyon jó partner volt – kezdte a beszélgetést Paphalmi Róbert, amikor fotós tevékenységéről faggattuk.

A természetfotózáshoz szükséges a jó technika is?

– Igen, de nekem lételemem a cserkelés. Az itatókhoz épített lesekhez nem megyek. Megyek a vad után, van, amikor túl közel is a jó minőségű képek érdekében. Nem szeretek direktben fotózni. Ha előttem áll egy szarvas és belebújik a bokorba, akkor elmosom az előterét, vagy a hátterét, mert ez a megjelenítéskor többet jelent.

– Mi a haszon ebből a fáradságos, sok időt felemésztő fotózásból?

– Hát ebből megélni nem lehet. De nagyon sokat tudok adni az embereknek. A képeimet az interneten, a közösségi oldalon megosztom, és a visszajelzések azt igazolják, hogy sokaknak tetszik. Szeretném elsősorban az országunkat bemutatni. Nagyon sokat járok Bugacra. Sokszor az ott élők is rácsodálkoznak a képekre, és megfogalmazzák: Te jó Isten, ilyen is van nálunk? Az elsődleges célom, hogy átadjam azt az érzést, amit én ott megélek.

– Van kedvenc állata, vagy növénye?

– Nincs! Talán a virágok közül a kökörcsin a kedvencem, mert az egy sejtelmes virág. Tetszik az, amilyen szőrös, mégis kicsit nőies. Nagyon szép, ráadásul a tavasz első virágai között van. De nagy élmény volt megfotózni az aranysakált, mostanában pedig rókacsaládok életét örökítem meg.

– Készít úgynevezett munkatervet?

– A munkám csak úgy működik, ha előre eltervezem. Nem csak megörökíteni, védeni is akarom a természetet. Minden alkalommal, amikor útnak indulok fotózni, az autómba bekészítek egy szemetes zsákot is, és felszedem az út mentén szétszórt hulladékot. Sajnos nagyon sok van. Sokan még elhasznált eszközeiket, sőt használhatatlan kocsijukat is az erdőben próbálják elrejteni.

H. S. 

 

Kövessen minket a Facebookon is!