Kultúra 2020. szeptember 17. 14:00

Varázslatos képzőművészeti alkotások a megyei kórház előcsarnokában

Képgaléria
Varázslatos képzőművészeti alkotások a megyei kórház előcsarnokában
Takács Jolán Anna, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház röntgenasszisztens munkatársának képzőművészeti alkotásaiból nyílt kiállítás az intézmény megújult előcsarnokában. Ezzel a megnyitóval egyben felavatták az idén elkészült Lift Galériát, amely Szemők Zsuzsanna szobrászművész tervei alapján a SZÍN-TÉR PROJEKT egyik fő eleme.

A kecskeméti megyei kórház főigazgatójának, dr. Svébis Mihálynak régi vágya volt, hogy hogy az előcsarnok egyszer a lélek nyugalmát is szolgáló barátságos, funkcionális térré alakuljon át. Az intézményben számos tehetséges művész munkatárs dolgozik, ezért a kórház régi vágya teljesült a Lift Galéria kialakításával. Az előcsarnokban található lift körül egy olyan kiállítótér nyílt, amely alkalmas a kórházi munkatársak és egyúttal a pszichiátriai betegek alkotásainak állandó vagy ideiglenes kiállítására is.

A megnyitón, a jelenlegi látogatási tilalom, és járványügyi helyzet miatt csak munkatársak vettek részt. Az egybegyűlteket dr. Svébis Mihály főigazgató köszöntötte. Takács Jolánnak meglepetésműsorral készültek kollégái, verset mondott Nagyné Sztana Cecília, a Sürgősségi Betegellátó Osztály triázs nővére, majd Olasz Csaba, az Olasz Meló zenekar frontembere énekelte el neki kedvenc Frank Sinatra dalát. A kiállítás – amelyen tűzzománc és akvarellképek láthatók – november végéig látogatható.


Takács Jolán Anna, Jolika 1982 óta dolgozik a kecskeméti megyei kórházban, mint röntgenasszisztens. A képzőművészet szeretete gyermekkorára tekint vissza. A rajzolás és a festészet iránti vonzalma gyermekkorától végigkísérte, de felnőttként kezdte el magát képezni ezen területen, leginkább a szülei halálát követően. 10 évig tanult a Bruncsák András vezette Képzőművészeti Szabadiskola rajz-festő osztályában. Elsősorban akvarell és pasztelltechnikával festett (realista stílusban), emellett 26 éve foglalkozik aktívan tűzzománc művészettel. Sok témát merít ezen a területen a Bibliából, monda- és regevilágból. Régebben készített akvarell- és pasztelltechnikával portrékat is. A tűzzománc díszítőművészet, ebben szabadon szárnyalhat fantáziája. A karcolt-festett technika áll hozzá legközelebb.

48 közös kiállításon szerepeltek a képei, 15 önálló kiállítása volt Magyarországon. Mindig is érezte, hogy a képzőművészet terén még van feladata, a munkája mellett ez igazi feltöltődést jelent számára.
 

Kövessen minket a Facebookon is!